30 sep. 2010

Ekologiskt godis

Har svårt att motstå ekologiskt garn, särskilt när det känns såhär mysigt.
Planen är att det skall bli en Fair Isle Collared Jacket, men stickfastheten skiljer en hel del så det blir till att ta fram miniräknaren:-). Fast först skall det stickas provlapp!

29 sep. 2010

Väldoft i garnskåpen

Nu skall det dofta gott i bland mina nystan och härvor och förhoppningsvis skrämmer det objudna småkryp.
Hemsydda lavendelpåsar med egenodlad lavendel =nöjd. Fast jag får nog göra några till, har redan gett bort de flesta:-)

28 sep. 2010

Fler UFOstickare

Det verkar som om det var fler än jag som har några UFO:n liggande, det känns bra att inte vara ensam:-).
Har lagt upp en lista på er som har bloggar och också verkar vara intresserade att få fart på era UFO:n till höger, hoppas det är OK. Tycker att det känns uppmuntrande att vi är fler och det blir lättare att uppmuntra varandra. Vill du inte vara med, hör bara av dej genom att kommentera detta inlägg så tar jag bort din blog. Känner du att du vill bli peppad i din UFOkamp och vara med, hör du av dej så lägger jag upp din blog med..
Och visst går det att hoppa på när som helst, här är det inte fråga om tävling utan peppning.

27 sep. 2010

Veckans UFO, vecka 39, före

Sporrad av måbrakänslan när jag gjort klart mitt mobilfodral igår har jag bestämt mig för att försöka få lite rotation i stickorgen genom att prioritera ett UFO i veckan. Varje måndag (så långt jag orkar) presentrar jag här mitt veckoUFO och på söndagen får vi se vad som hänt. Jag gillar ordning och struktur så jag har satt upp lite reglar för mitt UFOprojekt:
  • Som UFO räknar jag ALLA projekt startade innan idag.
  • Jag måste inte arbeta bara på detta projekt, men ge det lite omsorg vid varje tillfälle jag sätter mig ner hemma och handarbetar. Det skall vara roligt att vara med garn.
  • Jag kan välja att inte fortsätta med projektet, men då måste jag ge bort det, repa upp det eller något annat så att det inte finns kvar i UFOkorgen.
  • Jag måste inte göra klart projektet under vecka.
  • Veckans UFO får inte vara samma projekt 2 veckor i rad, men jag får givetvis jobba vidare på projektet parallellt med mitt nya veckans UFO.

Är det någon annan som vill hänga på vore det ju jätteroligt, då kan vi ju sporra och tipsa varandra, annars hoppas jag att ni hejar på mina UFO:n så att de blir klara.

Som första UFO ut är ett par Skew som jag påbörjade någon gång i våras för att ha som busstickning när jag åkte upp till distanskursen i stickning. Projektet passade kanske inte helt bra som busstickning (eller så var det bara så att något annant projekt dök upp) och kom inte längre än såhär.

Många av maskorna hade halkat av stickorna (bara att plocka upp) och beskrivningen är borttappad (vilken tur att det bara är att skriva ut en ny). Nu är det bara att försöka reda ut var jag är i beskrivningen och sticka vidare.

26 sep. 2010

Färdigkrokat för denna gång

Nu behöver inte mobilen frysa längre. Fodralet blev fast och bra (krokat material blir ofta det och här har jag valt att kroka extra fast) och kommer förhoppningsvis att skydda mot både repor och stötar. Garnet jag använt är DoRedogarnet från Östergötlands ullspinneri och grovleken på kroknålen 4 mm.
Är mycket nöjd med att det blev så snabbt klart (det är nog mobilen också:-) och att jag blev av med en grej ur stora stickkorgen som bara legat där och trasslat ihop sig med de andra (projektpåsarna räcker inte till). Lika roligt är att jag verkar ha inspirerat några andra att prova krokningen (se kommentarer till gårdagens inlägg). Den som inte vill tälja kroknålar själv kan hitta dubbelvirknålar (som också funkar att kroka runt på) och andra kroknålar hos Karin på Litet Nystan eller dubbelkroknålar hos Eva på Stäkets hantverk. Båda brukar erbjuda kurser i krokning ibland.

25 sep. 2010

Ny pryl = nytt projekt

Har äntligen fått min nya telefon, det skall vara en sk smartphone. Hoppas jag är tillräckligt smart för att kunna använda den:-I. Den ser lite blank och frusen ut, så jag fick en känsla av att ett fodral av något slag skulle vara bra.
När jag letade i stashen efter ett passande garn att inspireras av hittade jag istället denna påbörjade krokning och se, den passade perfekt - som handen i handsken (man kan ju undra om jag är synsk eller nåt). Krokningen påbörjades på Sticksymposiet i somras där vi alla fick den fina dubbelkroknålen från Clover (givmilt, eller hur?) och fick lära oss att kroka runt. Det är bara att kroka vidare.

24 sep. 2010

Från frö till löv

Det blev verkligen skillnad när sjalen 22 Leaves Shawlette blev blockad.
Från skrynklig hög till vacker liten sjal.
Eftersom sjalen blev så behändig i storlek (dryga metern bred och 45 cm hög), bestämde jag mig för att göra något jag länge funderat på.
Att färga en färdigstickad spetssjal. Hade lite svårt att besluta mig för om sjalen skulle gå i grön/blå toner eller lite mer höstigt rött, men trots årstiden blev det grönt i alla fall.
Hade väl färgning lite i åtanke när jag valde garnet (sockgarn i bambu/ull) som jag tidigare färgat och vet lite hur det beter sig.
I detta fall vet jag att färgerna inte blir lika bjärta efter fixering, så det var bara att "fläska på".
Efter färgningen och försiktig fixering i micron var det dags för blockning igen.
Såhär blev det färdiga resultatet.
Detta var riktigt roligt och jag kommer absolut att göra om det.
Först måste jag bara fundera på hur man löser det praktiskt med en större sjal.

23 sep. 2010

Färdigstickad men oblockad

Är övertygad om att min 22 Leaves shawlette kommer att se väldigt annorlunda ut efter att jag blockat den.

22 sep. 2010

Nyskördat

Härliga långa raggisar, kommer att bli perfekt i kängorna i vinter. Garnet räckte aldeles precis, det var faktiskt lite nervöst på slutet.
Det passar bra med färdigstickade sockor nu när Sticka! har sockskörd. Kanske hinner jag med att sticka klart ett par sockor till innan oktober är slut.





Tillägg: Garnet köpe jag på sticksymposiet i somras, vem som sålde minns jag inte men leverantör är Garngrossisten som också säljer mönstret (jag har dock modifierat skaften en hel del).

21 sep. 2010

Idag syr jag

och jag måste säga att jag är klart ringrostig.
Symaskinen och jag har liksom glidit isär, även om vi inte är ovänner på något sätt.

20 sep. 2010

Är jag beroende?

Idag har dagen inte blivit som jag hade planerat, kunde bara inte sluta sticka.
Nu kan man se ytterligare 9 löv, halva i alla fall. Tycker att det ser jättevackert ut, det enda som kan oroa är att den fortfarande ser ganska liten ut och om jag förstått rätt är det endast en ledtråd kvar.
Vet inte säkert om jag vill veta hur det är med beroendet och jag är ganska säker på att jag inte vill bli botad.

Haruni äger

Det inses lätt att Haruni kommer att bli en favoritsjal, jag älskar den redan. Lättburen och vacker. Formen gör att den ligger fint över axlarna och "kramas" lite och garnet är fantastiskt.
Har som synes inte stickat helt efter beskrivningen, utan som många andra gjort en slätstickad bas till den fina kanten. För att få önskad form på den slätstickade basen har jag använt beskrivningen till min egen Borghild.
Kanten är helt efter beskrivningen förutom att jag gjort luftmaskbågarna kortare (4 maskor istället för 6).
Precis 3 bollar Cashmere Queen gick det åt och de stickor jag använde var 4½ mm (Knitpro förstås).

19 sep. 2010

Inga fler löv

Tredje ledtråden var inte särskilt stor, bara 2 varv.
Det är inte lätt att se skillnaden mit förra fotografiet.

3 av 22

Har lite svårt att slita mig från 22 leaves shawlette, del 2 är färdigstickad och jag vill bara sticka vidare. 3 vackra löv av totalt 22 har uppenbarat sig. Det som kan anas är också en spännande form.
Nu väntar jag bara på att vi skall vara 22 stycken som kommit lika långt så att nästa ledtråd publiceras!

Viktig dag

Idag är det en viktig dag, först skall det valas och sedan är det vernissage för Midsommargårdens Fotoklubbs årliga utställning!
Ser fram emot att se KM:s och hans vänners bilder.

18 sep. 2010

En svaghet

En av mina svagheter är att jag inte kan låta bli att hoppa på mysteriestickningar, tycker att det är hur roligt som helst. Den senaster i raden är 22 leaves shavlette.
Första ledtråden var inte lång och gick snabbt att sticka.

17 sep. 2010

Inga rester här inte!

3 vackra bollar räckte precis till min Haruni.
Det var tur att jag gjorde luftmaskbågarna i avmaskningen kortare än i beskrivningen.

16 sep. 2010

2 stickcaféer på en kväll

Ibland är det svårt att välja, så igår besökte jag 2 stickcaféer på 3 timmar. Först var jag på Nordiska museet och sedan fortsatte jag till Litet Nystan. Vet inte om det var bästa taktiken, för
det blev väl inte så många maskor stickade, men jag hann i alla fall byta många ord med trevliga stickerskor.
Idag är det inte lika roligt, vaknade med snor i hela ansiktet - första höstförkylningen:-(. Idag blir det att halvsova i soffan till någon dålig amerikansk serie.

15 sep. 2010

Fel årstid

Nu skulle det ha varit vår, för äntligen är vårkappan klar.
Tyvärr är den lite liten. Den är nätt i modellen och dessutom drog den ihop sig något när jag tvättade den, men jag räknar med att den skall passa när det blir vår igen:-I. En bra möjlighet verkar vara att flytta in i garderoben, för där verkar allt krympa. Annars har jag en idé om extra knappslå...får se hur det går med det. Tyvärr krympte knapphålen också så det måste shoppas ny knappar (om jag minns rätt finns samma knapp i en mindre storlek) om jag inte lyckas att töja ut hålen - jobbar på det.
Om mina lååångdragna öden med den virkade kappan går att läsa här.

14 sep. 2010

Vackert nystan från Nysta

Cashmere Queen, ett helt fantastiskt garn innehållande cashmere, silke och merinoull. Mums!
Med några små vänner skall det bli en Haruni.

13 sep. 2010

Det är de små detaljerna som gör det!

Har tillbringat hela helgen på HV, kursen Stickning Fortsättning II står programmet. Vi kommer att jobba med det som inte syns, detaljerna som ger det lilla extra. De detaljer som gör ett helt vanligt plagg speciellt. Det skall bli snygga monteringar, fina kantmaskor, rätt uppläggning och avmaskning vid rätt tillfälle - riktig "hard core knitting":-).
Resultatet efter en hel helgs stickning ser inte så spännande ut, men innehåller mycket kunskap. Förutom att sticka själva fick vi se massor av tröjor med fantastisk finish, kameran låg i väskan och stannade tyvärr där.

11 sep. 2010

Stoooor besvikelse!

Jag vill så gärna lära mig att spinna och hade anmält mig till länshemslöjdskonsulenternas spinnkurs. Nu visar det sig att den är inställd pga för få deltagare:-( Är det verkligen bara jag i Stickholm som vill lära mig att spinna?!?

10 sep. 2010

Hemma igen, trött men lycklig

Hur härligt det än är att vara på kurs är hemma bäst! Veckokursen i syrafärgning på Västerbergs folkhögskola har varit intensiv men rolig och inspirerande..nu finns det många idéer och tankar om kommande färgning.
Det är viktigt med temperaturen..mellan 85 och 90 grader skall det vara på färgbadet.
Sanna vaktar och rör med stor glädje.
Innan montering måste givetvis alla vackra garnprover torka.
Jobbigast och mycket mer tidskrävande än man kan ana är att montera alla garnstumpar. Ett kort (eller flera) på varje färgningsserie till varje deltagare..många kort blir det att skriva. AnnCharlotte och jag bodde kvar på skolan och monterade långt in på natten. Många färgkartor blev det.
Såhär fin ser min pärm ut, den går inte att stänga, färgen och inspirationen bara väller ut:-). Detta är min nya skatt - my precious!

6 sep. 2010

Ordning och reda

Har monterat (nästan) alla mina prover inför nästa träff på distanskursen i stickning redan nu för jag skall tillbringa hela veckan på Västerbergs folkhögskola.
När det inte är stickkurs skall jag färga garn. Istället för att färga efter humör som jag brukar göra, så skall vi färga efter recept, skall bli annorlunda och lärorikt.
Har även stickat klart sommaruppgiften, det enda som är kvar är att släppa maskorna så att sjalen får sitt planerade utseende. Det har jag lovat att göra "live" på kursen på onsdag så vi får verkligen hoppas att det funkar som jag tänkt.

5 sep. 2010

Hålla kvar sommaren

Försöker hålla kvar sommaren genom att fortsätta sticka i bomull.
Idag verkar det fungera!

Signerat i virkligheten

Annika signerar sin nya bok Välkommen till virkligheten.

4 sep. 2010

Riktigt långsam stickning

Detta projekt växer hur långsamt som helst, man kan undra om det någonsin kommer att bli klart. Jag tror att det till och med går långsammare än tvåändsstickning.
Varje varv tar mer än 20 minuter då jag binder efter varje maska och stickar mycket fast i ett grovt och hårt garn och (det fasta resultatet kommer att passa utmärkt till väska) kan jag bara sticka ett varv då och då. Än så länge är det i alla fall ett aktivt projekt och jag kämpar på, maska för maska.

3 sep. 2010

Äppelknyckarmuddar

Det gick jättesnabbt att få hem garnet från Vuorelma, de var mycket trevliga och hjälpsamma. Det blev tom några extra härvor när jag ändå höll på.
Det tog lite längre att få Rovaniemimuddarna klara, men jag tycker att de blev jättefina och kommer absolut att sticka mer i denna teknik, kanske blir det ett par vantar.

2 sep. 2010

Jag har fått post!

När jag kom hem idag efter en inspirerande dag på Nordiska museet låg ett spännande paket i brevlådan!
Ännu mer spännande blev det när jag såg de danska frimärkena.
Paketet kom från Vilma vars glada virkerier och annat jag kikat på många gånger.
I paketet låg fina blomknappar, ett lite gulligt broderi (är detta tecknet på att det är dags för mig att sätta igång och brodera, NU!) och världens minsta nystan i bästa färgerna och allt var inpackat i finaste lila silkespapper! Tack Vilma, jag blev jätteglad! Färgen på knapparna är perfekt och nu gäller det bara att hitta på bästa projektet till dem.

1 sep. 2010

För kallare tider

Det var ju inte så att det var kallt på något sätt när jag var på sticksymposiet i somras, men ändå köpte jag garn till ett par raggknästrumpor. Vet att jag har kraftiga vader så jag lade upp några extra maskor. Där någonstans fastnade stickningen och likaså gör strumpskaftet mitt på benet när jag försöker dra på mig det.
Det var ju inte så jag tänkt mig att det skulle se ut.
Gör nu ett nytt skaft som är vidare upptill och smalnar av mot vristen...och jag har provat...det passar faktiskt!