30 juni 2009

Snart börjar det...

Dagens aktiviteter har inte inneburit så mycket stickat...än, men Nordic knitting symposium 2009 börjar om någon timme.
Idag har vi besökt några marknader men även varit kulturella och besökt helgedomar, pagoder och Tokyo National Museum. På museet fanns det en hel del inspirerande kimonos och rustningar!

29 juni 2009

Japan, dag 2

Har hunnit åka både tåg och tunnelbana idag. Det mest spännande är att försöka ta reda på var man är när man kommer ut i "friska" fuktiga luften...det verkar finnas massor av utgångar med långa gångar och trappor uppåt och neråt.

Har även hunnit med att besöka 3! garnbutiker;
Yuzawaya - här fanns det massor av garn, tyg och annat. Även en hel del böcker. Köpte två Japanska böcker, en om stickning och en om krokning.
Avril (Japanska Habu) - ännu mer fantastiskt än den amerikanska varianten. Lite rami, silke och stainless steel (den senare i mörkt lila) fick följa med hem, men det var svårt att välja. Inget av REAgarnerna dock, varför är det alltid så. Personalen var hjälpsam och urtrevlig.
La Droguerie - fransk butik med mycket läckra pärlor och knappar men lite garn. Kändes dyrt och det blev inte heller några inköp gjorda här. Funderade länge på några av deras böcker men blev för snål. Lite senare köpte jag en bok (engelskspråkig och inte japansk) om att göra blommor i en bokhandel istället.

1:a Japanska garnbutiken

Täffade vännen S så snart vi anlänt Tokyo. Hon hade hunnit reka lite så hon visade oss Okadaya i Shinjukuområdet där det var en våning för varje "pyssel"; pärlor, knappar, broderi, tyger, band och så näst längst upp garn. Mycket var naturmaterial och av kända och okända märken.
En hel del hampa och liknande till väskor och så lite Noro förstås. 6:e och översta våningen gav andnöd...bara böcker men inte så mycket stickat. Det verkara vara virkat som är grejen just nu. Hann även med en bokhandel, Kinokuniya, innan jetlaggen slog till...nu är det en ny dag:-)

27 juni 2009

26 juni 2009

Reseprojekt

Trött på alla diskussioner på om man får ha stickor på flyget eller inte beslöt jag att starta ett resevirkprojekt. Är ju en av de lyckliga som skall delta i årets nordiska sticksymposium, men detta innebär låååång flygresa. Inspirerad av denna vackra virkade kofta och med stöd av Crochet Todays beskrivning till Summer Breeze Cardi (Ravelry-länk) gör jag min egen version med raglanökningar hela vägen. Använder Evilla 8/2 och Silk Garden sock och virkar med virknål 5 mm.
Vän av ordning anser nog att det borde funkat med att virka ett par kappärmar till vårkappan som reseprojekt (att det tom hade varit en riktigt god idé) och jag kan väl bara hålla med...men, men

25 juni 2009

Så vacker

Resultatet av 2½ härva silkecashmir + 1½ påsar pärlor och en bra beskrivning.
Som alltid gillar jag att dokumentera utseendet före och efter blockning.
...en sådan skillnad det blir.
Det är nästan så att man får bröllopskänslor....

24 juni 2009

Jag målar för fullt!

Inspirerad av
blev det mer idag (men som alltid, nya färger...)
jag känner mig så rik (så brukar svärmor säga när hon bakat och har hela köket fyllt av väldoft och bröd).

23 juni 2009

Förlänga rundstickor

Det är inte helt lätt att veta om man kommit ner till ärmhålorna när stickningen ser ut som en påse nötter.
Har man knitpro-stickor och kabelsammanfogare (vill gärna kalla de där små metallrören kabelförlängare, men det är ju inte helt korrekt även om det är lättare att säga) så kopplar man snabbt på ytterligare en kabel och då är det betydligt lättare att få en överblick.
Det går till och med prova hur lätt som helst.

22 juni 2009

Så kan det bli

Det räckte med tre dagars ledighet, pigg och utvilad kastade jag mig på cykeln tidigt i morse trots en lätt dimma. Här är resultatet.
Det var ett tag sedan jag färgade sist, men nu kände jag mig härligt inspirerad igen. Hade nog färgat mer om det inte blivit dags att öppna...

21 juni 2009

Redan favorit

Judit kommer säkert bli sommarens favorit, hon har redan varit på midsommarfirande. Lätt att ta med då garnåtgången bara blev 200g sånär som på ett par meter.
När jag hade tvättat tröjan såg den ganska vriden ut (garnet är ju 1-trådigt) men med hjälp av plantorkning med handdukar ovanpå så ser den ganska rak ut nu. Fast jag tycker egentligen inte att det gör något om den vrider sig, det visar ju bara att garnet har en egen härlig vilja...

20 juni 2009

Garnberäkningslogik

Eftersom första härvan räckte längre än jag trodde att den skulle göra, räckte givetvis nummer två kortare.
Vilken tur att jag hade en tredje på lut (känner mig som en klok gumma).
Nu är det mycket pyssel och lite stickning på mönstervarven - massor av pärlor och pluppar...men vackert blir det!

19 juni 2009

Sommarstickning

Även om solen värmer fint just för ögonblicket känns det som ett bra val att sommarsticka i härligt värmande Isländsk ull.
Den lite kärva men mysiga Létt-Lopin skall bli denna väst (slipover?), beskrivning finns även på engelska. Kanten nedtill är helt rak, men istället för att sticka mosstickning har jag valt att göra en slätstickad kant i tunnare garn (shetlandsull givetvis) som sedan skall vikas upp och sys fast. Har valt en blå färg som är lik den blåa som finns i oket.

Ha en skön midsommar!

18 juni 2009

Detta gör mig glad

Nytt och vackert garn i solen:-).
Garnet heter FAME Trend och är ett helt nytt sockgarn. Det är bara ett problem, färgerna är allihop så fina och jag kan absolut inte bestämma mig för vilken jag skall prova först. Ett sk I-landsproblem, eller hur? Tror i alla fall att Diagonal Lace Socks, Stickameras sockklubbs aprilsockor, kan göra sig i garnet.

17 juni 2009

Höjdare

Min virkade påse blir lite högre än jag trodde, ett tecken på att jag inte planerat från början + att jag inte är så bra på att "se" hur det blir när man virkar. Dessutom är väskor inte min specialitet. Påsen är redan c:a 35 cm hög, men jag vill ju att hela mönstret skall få plats.
Återstår avslutning och någon bra handtagslösning.

16 juni 2009

Fler pluppar och pärlor

Första härvan silkecashmere (55g & 365meter) räckte längre än jag trodde så det råkade helt oplanerat bli en extra omgång av Agave-mönstret innan jag insåg att det kommer att bli ytterligare en omgång i övergången till kantmönstret.
Blir genast fundersam på om garnet kommer att räcka (känns känslan igen) men jag låtsas som om det regnar och stickar vidare. Har börjat att lägga till lite pärlor, men fortfarande färre än vad beskrivningen säger.
Pärlorna är transparenta och neutrala så att det förslår men de gnistrar som små såpbubblor och förtar inte glansen på det vackra garnet. Det blir jämnbördig och rättvis tävlan om vem som är vackrast:-).

15 juni 2009

Mer uppochner

Redan innan den första gråa uppochnerstickade tröjan blev färdigstickad råkade jag starta en ny...ville bara prova...
Denna version blir högre i halsen, lite rakare i modellen (tror jag) och ribbstickad (använder givetvis favoriten alpstickning).
Garnet (1-trådigt ullgarn från Grimslätt) doftar ljuvligt av lanolin och ull och jag tycker mig känna en lätt saltdoft från Bohuslän också. Händerna blir ljuvligt mjuka.
Man kan ju undra om en provlapp får se ut hur som helst, men skall man testa olika sticksätt och ökningar på en gång kan det bli såhär:-)

14 juni 2009

WWKIPD 2009

Det blev inte mycket till utomhusstickning igår.
Ett stilla men ihärdigt regn föll över Mariatorget så vi fick KIP:a i butiken istället (dessutom ryktades det om att gräsmattorna på Mariatorget topdressats, men det undersökte vi inte närmare).
Trots regnet var det inga sura miner, stämningen var hög och det stickades för fulla muggar.
Det var besökare från under året och uppåt... den unga damen på bilden var faktiskt inte yngst!
Det mest intressanta projektet var nog den NÅLBUNDNA tröjan gjord uppifrån och ner.
Vissa hävdade att är det WWKIPD så skall det sticka utomhus och anordnade bullkalas på bänken utanför butiken - trevligt och uppskattat initiativ (speciellt av ett helt gäng yngre deltagare).
När jag kom hem tittade yngsta dottern på en tidig säsong av Vänner och även där stickades det...minns jag rätt var bästa repliken: Knit, woman knit!

13 juni 2009

Blingbling

Att fästa trådar är inte det roligaste, men en fin sax kan förgylla:-).
Denna "pimpade" variant är köpt på Indiska och jag tackar Stina för tipset.
Idag är det WWKIPD!

12 juni 2009

Inte så spännande

Inte så spännande stickning men bara räta maskor som ger skön och avslappande stickmeditation när man är lite sliten och längtar efter semester.
Helt plötsligt är det bara ½ ärm kvar plus eventuell förlängning med ett par centimeter (men det ser jag när jag provar med färdigstickade ärmar).

11 juni 2009

Tvestjärt

Samtidigt som dotterns danstermin är över är även Tony´s virkade sjal klar.
I oblockat tillstånd är ananaskanten (som egentligen inte ingår enligt beskrivningen) lite volangig, men även en virkad sjal blir vackrare av att bli utspänd, speciellt gäller detta den spetsvirkade kanten.
När jag planerade mönstret utmed kanten var jag så fokuserad på de ananaser jag så hett önskade att jag givetvis satte en i spetsen...så fel tänkt...
mellanrummet mellan ananaserna bildar ju uddarna så sjalen fick en dubbelspets.