30 nov. 2007

Händelserik kväll

På väg från jobbet igår ramlade jag in i secondhandbutiken och hittade förutom Inger Fredholms bok Sticka till barn, denna pärla om friformsvirkning. Skriven 1980 men luktar klart 60-tal. Jag vill virka fria former!
Jag var på väg till vernissage. SÅ många fina stickade sjalar med passande sjalsmycken och andra smycken i silver och gull. SÅ inspirerande. Helen & Annika måste verkligen haft kul när de skapade tillsammans. Ett glas vin på fastande mage gjorde att kameran stannade i väskan, men det finns några bilder här.
Vidare till kulturhuset där det var Stick å virka Jul Extravaganza. Lotta Bengtsson visade hur man gör garntomtar och Annika Huett inspirerade till korsstygn. Jag har inte broderat korsstygn på åratal och kom inte så långt, men blev alldeles lugn & fin. Här kan man se lite mer broderat. Jag har nu ett signerat ex av boken korsstygn på nytt:-).

29 nov. 2007

Plissé, statusrapport

Framkanten är färdigstickad och nu återstår enbart den plisserade nederkanten. Jag har plockat upp maskor till den och placerat ut stickmarkörer (MÅNGA) för att få plisseringarna på rätt ställen, men det kortet blev inte bra. Det är svårt att fotografera när mängden dagsljus är så begränsad som den är denna årstid.
När jag fick in knapparna gjorda av keramikern Nilla Holmin i butiken igår började jag fundera på om Plissé inte behöver en knapp mitt fram. I beskrivningen till Plissé finns en knapplösning gjord med en I-snodd.

28 nov. 2007

On a slow boat to China?

När en vän undrade om jag hade lust att sticka en jordgubbsmössa till en liten kinespojke i Shanghai hade jag svårt att stå emot. Rött är dessutom en lyckofärg i Kina. Jag har stickat massor av jordgubbsmössor till mina tjejer och andras barn. Detta var det första mönster jag skrev ner, bara för att jag varje gång skulle slippa leta reda på en mössa för att sedan räkna ut hur jag hade gjort.

27 nov. 2007

Snedrandigt

Har länge varit sugen på att sticka Rainbow Socks från Magknits. När Eva dissade mönstret blev jag lite tveksam men kunde ändå inte låta bli. Första försöket (med min egen variant på förkortade varv) blev inte 100% men när jag stickade förkortade varv efter beskrivningen blev det helt OK. När jag kom till hälen insåg jag att det var en timglashäl (skulle man läsa igenom beskrivningen innan?) vilket jag inte gillar. Har börjat göra en "vanlig" häl men har kört fast då jag inte kan bestämma mig om jag skall:

* Försöka göra förkortade varv samtidigt som jag stickar kilen.
eller
* Sticka kilen slätstickad och sedan göra förkortade varv på foten.
eller
* Sticka kil och fot helt slätstickade.

Har nu total beslutsångest.

Kalenderförberedd

Snart är det dags! Julkalender för sticksugna. Jag har förberett mig genom att plocka fram material enligt specifikation. Godiset vet jag inte vart det tog vägen...får nog vänta till på fredag för att köpa nytt.
Får se om jag lyckas luska fram någon mer information om vad det kommer att bli när jag träffar Johanna på lördag.

26 nov. 2007

Jag har vunnit!

För första gången sedan barnsben har jag hoppat på ett "kedjebrev" och jag vann! Tack Eva, det skall bli spännande att se vad jag får även om jag blev glad av att "bara" vinna:-)

Vera

Stickandet av Vera påbörjades redan i somras. Det har tidvis gått ganska segt, troligen mest beroende på att jag redan stickat två sjalar med detta enkla men vackra lövmönster.



Den första var skiraste sjalen som stickas uppifrån och ner och min egen Daga som stickas nerifrån och upp.





Vera stickas från nacken och ut och avslutas med en enkel udd (som inte stör det vackra lövmönstret) som jag hittat på själv. Att sticka i Malabrigol lace är i alla fall en njutning, speciellt med Addis spetsstickningsstickor.

Nu är det bara att sätta sig ner och göra beskrivning;-).







Som vanligt ser en oblockad spetsstickad sjal inte mycket ut för värden.

25 nov. 2007

Stickcafé

Butikens sista stickcafé för året bjöd på trevlig samvaro. När jag väl fick fram kameran fanns fortfarande flera trevliga stickningar och stickerskor kvar. Hoppas jag inte avslöjar några blivande julklappar....

24 nov. 2007

Skryt

Äldsta dottern har stickat ännu en sjal. Den var färdigstickad redan när vi påbörjade vår KAL, men det tog ett tag innan den blev blockad.
Hon är nöjd och jag är stolt:-)
Spindelsjalen är stickad i en tråd alpacka och en tråd mohair, den är designad av stickvännen Tanja. Beskrivning och garn finns i butiken och såhär ser mitt ex ut:

23 nov. 2007

Små vantar

De krokade vantarna i 2-trådig ull/mohair blev ganska små. Troligen beroende på mitt ganska fasta handlag och ½ nummer mindre kroknål än beskrivningen föreskrev. Tur att jag har små händer. Min pappa brukade alltid kommentera mina små händer och att jag därmed inte fattade så mycket (han hade inte heller så stora händer). Tänker på honom extra mycket idag. SÅ små blev vantarna inte, det finns tändsticksaskar i olika storlek.

22 nov. 2007

21 nov. 2007

Reliefvirkning

Igår höll Maria Gullberg reliefvirkningskurs i butiken. Relefvirkning visade sig vara en spännande teknik där yt- och färgmönster bildas av fasta maskor med "djupa" nedtag eller av maskstolpar. Jag fastnade för stolpmaskorna och provvirkade i en och två färger.