18 feb. 2014

Bellismönster i flerfärg

Jag brukar ju alltid försöka leta reda på någon rolig teknik att visa på syfestivalen. Till denna gång hittade jag en bild på ett mönster som såg ut som små blommor på en enfärgad botten. Texten som beskrev hur man gör förstod jag inte (troligen översatt till engelska med hjälp av google-translate eller liknande). Mitt sätt att få fram ett liknande mönster blev att kombinera den gamla favoriten  bellismönster (daisystitch/starstitch) med lyfta maskor. På syfestivalen mötte jag en kvinna som berättade att hennes mormor hade stickat vantar till henne när hon var barn i en teknik som såg ut såhär, de vantarna hade jag gärna velat se!
Jag har stickat flera modeller i tekniken, som jag kallar flerfärgat bellismönster, lättast är muddarna Cintia som stickas från som en fyrkantig lapp som sedan sys ihop.
Uppläggningskanten vågar sig fint alldeles av sig själv, det ser nästan ut som en gräddkant när jag som här har gjort den i vitt.
Dessa muddar är stickade i Du store alpakkas Babysilk/Brännvalls babyalpacka, färgerna ger mej associationer om vår och vitsippor.
Även ett melerat och ett enfärgat sockgarn fungerar ypperligt.
När man använder ett melerat garn känns det nästan som om varje blomma får en egen färg.
Vill du sticka Cintia hittar du beskrivningen här: