30 apr. 2013

Vågar inte lita på våren

Fast påskliljorna äntligen vågat slå ut känns det inte sådär jättevårigt ute idag.
Det är inte helt fel med nystickade muddar. Har stickat efter mönstret till Estrid men med tjockare garn och tjockare stickor (och färre maskor förstås). Det är så kul med de självrandande garnerna...även om båda muddarna är stickade i samma garn (2 färger av Lang Nobile) ser de helt olika ut.

29 apr. 2013

Broderibrudsdag

Tillbringade gårdagen tillsammans med några av de brodöser jag träffade på distanskursen i broderi - härliga tjejer!
Såhär glad blev Patricia när vi hämtade upp henne, hon bor nästan som på Skansen...helt underbart.
Målet var Falun, Dalarnas museum och utställningen Fåglarna ser allt.
Vi tittade mest på broderierna, förstås.
Gillar hur Carina Marklund blandar tryck och applikation med broderi. Hon använder inga komplicerade stygn och får på ett "enkelt" sätt fram motivet på ett fantastiskt sätt.
men en liten uggla gick inte att motstå
Lite broderifika blev det också - såklart!

27 apr. 2013

Tvåändsstickningens långsamhet

Njuter åter av tvåändsstickningens långsamhet och härliga rytm, det var ett tag sedan jag startade ett tvåändsstickningsprojekt.
Ibland måsten man provsticka för att se hur ett mönster funkar (det blir inte samma sak när man ritar), då blir jag ändå lite snål...vill ju inte repa upp hur många varv som helst. På bara ett fåtal varv kan jag ändå se hur jag tycker att mönstret på vanten skall placeras för att matcha mönstret på mudden.

26 apr. 2013

Grönt eller rosa det är frågan

Har precis maskat av min stjärnsjal stickad i havregrynsgrötsfärgad Twinni, den är stor och kommer att bli super. Har roat mej med att mäta hur hög den har blivit för var 50:e gram:
50 gram - 42 centimeter
100 gram - 60 centimeter
150 gram - 73 centimeter
200 gram 85 centimeter och vingbredden är nästan det dubbla, den kommer att bli härlig att svepa in sej i, men
nu är det den virkade kanten kvar. Hade bestämt med för att virka den rosa, men nu lutar jag mer åt grönt...är det våren som påverkar.... rosa eller grönt? grönt eller rosa?

25 apr. 2013

En kväll på museet

Gårdagens stickcafé på Nordiska museet var som alltid lika trevligt och inspirerande.
Triinu berättade om hur det kom sig att hon stickade sin första Estniska spetssjal och fastnade i spetsstickningsträsket, hur hon inspireras, samt visade upp en hel hord av fina sjalar.
Kul att höra och inspirerande. Blev givetvis sugen på att starta en ny spetssjal, men jag tror att jag har några påbörjade (även några som Triinu designat) i botten av stickkorgen...skall nog kika där först:-)

24 apr. 2013

iPaden har fått nya kläder

Trots en stark start redan i början av året har iPaden fått frysa ända till nu.
Har inte stickat så mycket skuggstickning förut, förutom en numer upprepad nästanfärdig tröja och några provlappar.
Riktigt kul faktiskt, gillar den optiska effekten.

23 apr. 2013

Kulturnattsstickning

På kulturnatten stickade jag på Birkagården.
Fick äran att belägra tornrummet, ett härligt ljust rum med fantastisk utsikt.
Idag är det mycket vägar, men jag fick berättat för mej att det förr bara var skog så långt ögat kunde se.
Jag stickade tillsammans med både nybörjare på någon blandning av svenska/engelska/ryska (ibland räckte orden inte till när maskorna trilskades)
och mer avancerade stickare.
Vi hade det trevlig långt efter solnedgången, ända fram till midnatt:-)

22 apr. 2013

Nu även på Ravelry

Fick du inte tag i Året Runt förra veckan, kan du nu köpa beskrivningen till sjalen Leila direkt från mej.
Antingen så mailar du mej (adressen står uppe till höger på bloggen) eller så går du till min min Ravelryshop, direktlänk till Leila här:
Leila är en trekantssjal med lite utsträckta snibbar för att hon skall ligga bättre över axlarna. Jag har stickat henne ganska liten, men det är lätt att göra henne större genom att göra fler rapporter av spetsmönstret.
Som alltid när man stickar sjalar kan man sticka i vilket tunt garn som helst. Jag har valt två olika lila garner, men det går givetvis att välja ett enda garn eller två olika kulörer.
Sjalen avslutas med en pärlpicotkant men den kan man utesluta om man inte gillar pärlor, man kan till exempel göra en avmaskning med eller utan picoter i en helt avvikande färg. Variationsmöjligheterna är stora. 
Nöjsam stickning!

20 apr. 2013

Upphittade bilder

När jag letade efter annat, hittade jag bilderna på mina färdiga "Stickamuddar".
Det blev klara redan i början av året och är ivägskickade (och landade) till andra sidan Atlanten där de förhoppningsvis värmer en väns händer när hon handlar till deras restauranger (det ÄR kallt i kylhusen).

19 apr. 2013

Att lära sig tvåändssticka

Idag har jag visat en amerikansk kvinna hur man tvåändsstickar. Det är verkligen "fuskigt" hur mycket lättare det är att greppa tekniken när man redan är van att hålla garnet i höger hand när man stickar, samtidigt är det  kul att sprida kunskap om denna fantastiska teknik som jag gillar så.
Vill du lära dej att tvåändssticka så håller jag en veckokurs i Skåne i sommar (24-28 juni). Vi kommer att hålla till på Östra Grevie Folkhögskola. Du kan läsa mer här (scrolla ner en bra bit). Efter kursen kommer du att ha ett grepp om tvåändstickningen och om du vill påbörjar du ett par vantar. Vi kommer att gå igenom tvåändsstickningens lite speciella (men snygga) uppläggning, räta och aviga maskor, krusmönster (enfärgat och flerfärgat), lite historik och materiallära. VÄLKOMMEN!

18 apr. 2013

Å så blev den då äntligen klar

min Mellow (eller snarare tröja inspirerad av).
Mjuk och skön som en dröm, angoran (Karelen) är helt fantastisk och jag tror att den håller ihop bättre då jag blandat med Garnstudios Lace. Färgen leder tanken till kolakaramell:-)

17 apr. 2013

EZ projektet fortsätter

men nu har vi gett oss på boken "Knitting Workshop".
Efter att ha läst början av boken försöker vi sticka oss igenom kapitlet Seven Seamless Sweaters och Sanna har hunnit provsticka 3 av varianterna i skala 1:4.
Jag har bara börjat på sadelärmen (och har nog gjort något skumt), men jag tar nya tag och kommer igen. Fingret har börjat räta till sig och snart har jag stickkapacitet.

16 apr. 2013

Kulturnattsförberedelser

På lördag är det kulturnatt i Stickholm!
Jag håller som bäst på att plocka fram inspirationsmaterial som även skall spegla vad vi kommer att prova på på vårens sista stickkurs på Birkagården som börjar nästa torsdag, den 25 april. Sist jag pratade med Christer fanns det fortfarande plats kvar! Vi kommer att prova några olika sticktekniker;  flerfärgsstickning med fair isle teknik, flerfärgspatent, spetsstickning, fiskbensstickning, Estniska fiskfjäll och kanske någon mer.
På kulturnatten skall jag i alla fall vara på Birkagården och sticka hela kvällen, från 18 ända fram till midnatt. Kom och prova på att sticka, ta med ett havererat projekt så skall jag försöka hjälpa dej eller så kommer du bara och stickar och har trevligt.

Varmt välkommen!

15 apr. 2013

Sticka Bellisar och stjärnor

På senaste Syfestivalen visade jag hur man stickar Bellis/stjärnmönster. Många tycker att det blir lite stressigt på Syfestivalen då det oftast är massor av folk som vill titta, och det blir ju ingen möjlighet att provsticka själv. Den som istället vill sitta i lugn och ro för att provsticka och få mer handfast hjälp är välkommen till Lerkrogen i Älvsjö måndagen den 29 april.
Klicka på bilden så blir den större och lättare att läsa. Har du frågor eller vill anmäla dej mailar du mej på mariasgarn @ telia.com.

14 apr. 2013

Resultatet av helgens arbete

Nu är vi både trötta och stolta dottern och jag:-)

En sockerbagare....

Yngsta dottern och jag ägnar helgen åt tårtdekoration, eller snarare modellering i sockermassa.
Igår fick vi göra en anka, en nyckelpiga och ett bi.
Det var inte lätt att efterlikna lärarens original (vilket var målet), och vi blev, till hennes fasa, mer rebelliska ju längre dan led...
Här är dotterns alster
och här är mina.

13 apr. 2013

Grannlåtsbroderi på slöjdhuset

Elin hade dukat upp med massor av inspiration.
Vi broderade av hjärtans lust!
Blingbling eller mer blingbling, det är frågan.
Jag påbörjade en Marsma, inte så grann än.....

12 apr. 2013

Inspirerande vinst

JAG vann Korstygnsbolagets nya Märkbok.
I boken finns både mer traditionella bokstäver,
men även stora häftiga dito. Blir så inspirerad, men vet inte om jag skall sticka eller brodera, har ingen klar bild...än..... TACK BRITTA!

11 apr. 2013

Stickning med vårkänslor

Vem behöver inte en ny sjal (och ett nytt stickprojekt) nu när våren äntligen är i antågande?
I veckans Året Runt (nr 16) finns beskrivning till sjalen Leila!
Sjalen är stickad i två olika garner; entrådig ull och SilkCashmere.
En härva av vardera garn räcker nästan till två sjalar (bästa kompisen kan få en också), eller till en större sjal.
Längst ut har jag maskat av med pärlor, det ger lite extra tyngd och flärd åt sjalen.