28 feb. 2013

Fler fiskfjäll

Idag har jag varit iväg och haft en privatlektion i att sticka Estniska fiskfjäll. Jag tycker fortfarande att det är lika roligt att se rutorna växa fram fast jag stickar randigt...det känns nästan magiskt att det är SÅ lätt och blir SÅ fint.
Blir du också intresserad finns det plats kvar på kursen på onsdag, det är bara att höra av sig!

27 feb. 2013

Tummen mitt i handen?

Har äntligen börjat sy ihop mina fårskinnsvantar, men det ser lite konstigt ut och jag undrar om jag satt tummen fel. Min skinnbok är utlånad och min kompis som redan gjort ett par är på Hawaii. Hon har nog inte med sig vantarna men jag har inte lust att göra inbrott hos henne bara för att kika på dem.
Vantarna sitter OK oavsett och det är alldeles för välsytt för att jag skall kunna repa upp utan att förstöra skinnet så nummer två får bli likadan.

26 feb. 2013

Ikapp

Tack vare Stickutmaningen har jag nu två strumpskaft med antydan till häl.
Ångrar som bara den att jag inte stickade strumporna parallellt  nu får jag ju ta mig igenom alla funderingar igen och det har nog blivit mer repa upp än det blivit annars och jag tror säkert att jag gjort olika lösningar på de båda sockorna.
Att sticka spegelvänt efter beskrivningen har krävt sin kvinna, men nu är det bara resten kvar, men det gäller att ligga i, februari är ju så kort....

25 feb. 2013

Jag kursar norrut

Om ett par veckor skall jag hålla stickkurser hos Cinas garn i Sundsvall, det blir både sticka flerfärgspatent och Tröja uppifrån och ner.
Det skall bli jätteroligt att få träffa Cina igen (det var SÅ länge sedan), för första gången få se hennes butik och givetvis träffa alla kursdeltagare!
Blir du inspirerad, kontakta Cina och kolla om det finns plats kvar! Jag funderar på om patentstickad tröja uppifrån och ner inte vore något, men jag måste sticka loss några stickor innan jag kan börja....

24 feb. 2013

Stickad bostad

Kan man brodera en etta eller ett kollektivboende kan man väl sticka en 3:a.
Det har man i alla fall gjort i projektet "Knitting house" som just nu går att bese på Arkitekturmuseet och en vecka till.
Hinner du dit, lyssna gärna på initiativtagarnas band! Hinner du inte finns utställningskatalogen här.
Nej, det är det inte, det är faktiskt en kran.
Praktiskt med hemmagjorda proppar när någon går...
 Fullt utrustat badrum,
och kök. Man känner sej nästan som en fluktare när man ser in genom de lätt transparenta väggarna, men man får gå in också.

23 feb. 2013

Mjuk stickning

Behövde lite avbrott från alla stjärnor och bellisar, så jag påbörjade en Mellow, eller Lun som den heter på norska.
Snarare skall jag väl säga att jag stickar en tröja inspirerad av modellen, för jag stickar, repar upp, räknar lite och stickar om....men njuter av garnkombon; svensk angora (Karelen) och Garnstudios Lace.
De fina stickmarkörerna fick jag som tack för en av beskrivningarna jag gav bort på online stickcafés 5000medlemmarskalas, tack Anna.

22 feb. 2013

Tack alla

som var med och firade igår, och ni som missade det skall inte vara ledsna...det blir förhoppningsvis fler kilon att fira av! Hoppas dock att resan inte blir så lång, det är inte så många kilo jag skall säga hej till (men tillräckligt många för att några av mina favvotröjor inte sitter lika bra längre), och jag är hängiven (än så länge). Peppar alla andra som gör samma resa!

21 feb. 2013

Viktväktarmuddar

Kan man inte äta godsakerna får man väl sticka dem istället.
Här är mina Kristyrmuddar gjorda i choklad med hallonfrosting.
Garnet jag stickat i är Du store alpackas Babysilk och Brännvalls ekologiska babyalpacka men då man inte stickar runt funkar vilket smaskigt garn som helst. Beskrivningen hittar du här:
För att fira mitt första minuskilo är det halva priset på beskrivningen till Kristyrmuddarna idag om du anger koden vikt, men skynda...rabatten gäller bara till midnatt!
OBS! Klicka på  use a coupon code för att ange koden innan du betalar!

20 feb. 2013

Ännu fler stjärnor

är det på Stjärna som också är stickad i stjärnmönster.
Mönstret är ganska likt min gamla Spindelsjal (som är stickad i mycket grövre garn och på större stickor), men ökningarna görs annorlunda så att det blir en kant som det blir fint att virka uddar på.
Jag har precis stickat upp första härvan garn (sjalen är nu c:a 60 cm djup och har en vingbredd på 120 cm), men jag vill ha en större sjal så jag fortsätter på nästa härva.
Egentligen brukar jag inte virka kant förrän hela sjalen är färdigstickad, men jag ville ju visa upp hur dett var tänkt att bli på Syfestivalen så jag fick fuska lite. Är sugen på att göra kanten i en avvikande färg, men har inte bestämt mej för om den skall vara rosa eller gulgrön.
Vill du också sticka en Stjärna hittar du mönstret här
 

19 feb. 2013

Många stjärnor blir en Stella

Stella är stickad i stjärnmönster (Star stitch). Till skillnad från bellismönstret stickar man mönstermaskan på de räta varven (vilket jag tycker är enklare), men då får man tugga i sig de aviga varven istället.
Garnet jag stickat i är Lang Nobile i härligt grönt med längtan till våren. Tyvärr ett garn som kommer att försvinna, men än finns det nog några nystan kvar här.
Min första Stella är öppningsbar, men gillar man inte att sticka knapphål syr man knapparna rakt igenom och får dra halskragen över huvudet istället.
Så har jag tänkt att göra på min Stella nummer två (har redan köpt en stor fin knapp). Stickar randigt två varv av varje färg i ett lite grövre garn (supermjuka Sulka) och helt plötsligt blir halskragen nästan hundtandsmönstrad, härlig överraskning. Vill du också sticka en Stella hittar du beskrivningen här:

18 feb. 2013

Bellis

Muddarna som jag visade på syfestivalen stickade i bellismönster (Daisy stitch).
Bellismönstret och stjärnmönstret som jag visade är väldigt lika till utseendet. På bellismönstret gör man mönstermaskan på avigsidan istället för på rätsidan och vartannat varv stickas rätt.
Jag har randat i Jawoll magic i härliga "paraplydrinksfärger" men kan också tänka mej ett par i svart och vitt... Blir du sticksugen hittar du beskrivningen här:

17 feb. 2013

Syfestivalen slut

Vårens syfestival är slut.
Jag har tillbringat hela helgen i Garngalleriets fina monter och visat hur man stickar Starstitch/Daisystitch.
Har haft jättetrevligt och träffat massor av mysiga stickintresserade. Vinkar till alla!

14 feb. 2013

Kreativt kaos?!?

Dags för vårens Syfestival! Jag stickar och skriver beskrivningar om vartannat.
Hoppas vi ses, jag är som vanligt i Garngalleriets monter (B09:28), det skall bli jätteroligt!

12 feb. 2013

Efterlysning

Började sticka i Hooked on Zpaghetti, tung stickning som går långsamt trots stora stickor.
Går ännu långsammare nu då jag insett att jag behöver en rulle till och det verkar vara omöjligt då det är spill från textilindustrin och kan se ut hur som helst vid varje leverans.
Är det någon som har en rulle över som liknar denna? Svart dominans med naturvitt/beige.

11 feb. 2013

Sticka Estniska fiskfjäll

Många har frågat efter i en kurs i att sticka det Estniska fiskfjällsmönstret (även kallat spiralribb eller fusknäverstickning) som jag är så förtjust i (klicka gärna på länken för att inspireras av vad man kan använda mönstret till).
I början av mars blir det äntligen av, närmare bestämt onsdagen den 6 mars klockan 18. Som vanligt håller jag kursen på Lerkrogen (det är lite mer snö nu än på bilden) vid Älvsjös pendeltågsstation dit det är lätt att ta sej med buss eller pendeltåg (det finns även några parkeringar på Lerkrogens område). Läs mer nedan genom att klicka på bilden.
Maila mej på mariasgarn @ telia.com om du är intresserad.

10 feb. 2013

Såhär glad


blir man när man stickar i Uppsala!

8 feb. 2013

Broderar mera

Var på brodericafé igår, trevligt och inspirerande. Man kan verkligen brodera vad som helst.
En planritning över ett kollektivboende...
En fin fågel som till allas jubel kunde stå alldeles själv!
Eller lite mer spretiga och charmiga fåglar som Elins
Själv gjorde jag klart porträttet till brodericaféts gemensamhetsprojekt.

6 feb. 2013

Bilden är dålig

men koftan är fin.
"Bara" ärmarna kvar (att ingen fäst trådarna låssas jag inte om).

5 feb. 2013

Stickutmaningen fortsätter

även i februari. Denna månad är det sockstickning som gäller.
Låter kanske inte så utmanande när man stickat massor av sockor, men jag har hittat ett klar utmanande projekt - att färdigställa mina Maple Swirl Socks.
Det är vid sådana här tillfällen man hatar sej själv för att man inte stickar båda sockorna parallellt ..jag har inte den minsta aning om vad jag gjorde då.
Men jag har i alla fall provat och såhär långt sitter de som en smäck, nu gäller det bara att plocka upp den tappade tråden som vilat i 5 år!

4 feb. 2013

Långmuddar

När ärmarna är korta och lite vida behövs något värmande på resten av armen, i alla fall denna årstid.
Jag har stickat superlånga ärmmudar, nästan som extraärmar till min boxedliknande tröja.
Valde att resårsticka som krage och kant på tröjan.
Har lagt ökningarna mitt på armen som dekor istället för att gömma dem under.

3 feb. 2013

Broderilördag

Det tvåändsstickade halvvantarna hade inte fått en tråd broderad sedan den fantastiska långhelgen i DalaFloda.
Det är inte klokt vad mycket lättare det går när man har sällskap av kompisen som broderar på ett par tvåändsstickade vantar.
Ännu lättare går det givetvis när man får extra energi av dotterns supersmarriga cupcakes:-).

2 feb. 2013

Som små hjärtan


blev det i toppen av mina Abra Alba som är färdigstickade, med tummar och allt.