31 jan. 2011

12under12under2011, januari, efter

Såhär på januaris sista dag är jag faktiskt klar med månadens UFO.
Modellen liknar kanske mer ett vattentorn än ett klädesplagg, men på är den varm och skön. Precis som planerat går den att dra ner över axlarna så att min Theresa blir lite mer vinterbonad.
Jag stickade så långt mina härvor Sårk räckte och kragen blev så lång att den går att dra upp över huvudet när jag varit slarvig och glömt mössan hemma.
Jätteskönt - ja!
Klädsamt - bättre än jag trodde:-)

30 jan. 2011

Behöver lite vinter till!

Just nu önskar jag inte att vintern skall ta slut. Behöver lite vinter till så att jag kan gå ut och "skryta" med mina vantar.
Det var lite pilligt att applicera løyesaumsbroderierna, som jag gjort på kläde, på de tovade vantarna och trots jag tråcklat (faktiskt!) blev det lite snett och vint. Är i alla fall otroligt nöjd med att jag lyckats och skall ta dem med ut på en promenad i vintersolen.

29 jan. 2011

Varma och sköna

är mina muddar stickade i alpackabouclé garnerade med kaxiga uddar i handmålat sockgarn.
Denna variant ser mer ut som anemoner medan originalet Hilda ger associationer till groda.
Jag har efter mycket klickande lyckats lägga upp en alldeles egen "pattern store" på Ravelry och där finns mönstret.
Än så länge finns bara några av mina mönster där, men fler kommer! Så kika runt och favva (klicka på add to faves) om du gillar dem! Yey!

28 jan. 2011

Mer broderi

Igår var det brodericafé igen.
Som alltid många trevliga brodöser.
Kameran var framme och dokumenterade mycket inspiration.
Allt från bygdebroderi till fritt broderi. Yey! Själv var jag duktig och broderade på mitt skolarbete (klappar mej själv på huvudet:-)).

27 jan. 2011

Att tämja tråd med nål

är för mej en mycket större utmaning än när jag får använda stickor. Har tillbringat två intensiva dagar på Västerbergs folkhögskola där jag precis påbörjat en distanskurs i ämnet. Vi har fått testa lite olika (säkerligen enkla) sömmar och jag har bestämt mig för att utseendet på stygn är lika personliga som handstil.
Det var så intensivt att kameran inte ens hann ur väskan så jag har fotat vad jag hade med mej hem. Förutom dessa krumelurer hopknåpade i mitt anletes svett har jag även en lång lista på vad jag skall göra till nästa träff och det är inte bara broderi utan även museibesök och läsning ingår.

25 jan. 2011

Vackra flätor blev det

till slut och en mycket användbar tröja.
Halvtjock men inte allt för bylsig och kombinationen av alpacka och ull (Garnstudios Nepal) gör att den blir mjuk men ändå inte sladdrig.

24 jan. 2011

Provstickning pågår

Stickfest i Väst närmar sig med stormsteg och det är hög tid att börja förbereda kursmaterial.
Njuter som alltid av tvåändstickningens lugn och långsamhet.

22 jan. 2011

Ingen ordning på mina papper

Precis som Bodil Malmsten har jag ingen ordning på mina papper. Masktätheten brukar jag dock ha full koll, så inte i detta projekt (den är svårmätt). Lyckas inte få en masktäthet i närheten av den som står i beskrivningen till Wanderer och jag tycker inte heller att den stämmer.
Stickar (fast jag brukar sticka någt fastare än många) med 9 mm istället för 10 mm som föreskrivs. KM kommenterade (helt oombedd), vad gör du? det ser stort ut? Så vi får se hur det blir....fortsättning följer.

21 jan. 2011

Formex våren 2011

Tillbringade gårdagen på Formex. Även om det var mycket jag sett tidigare och mycket jag inte vill ha var det mycket fint och som en vitamininjektion rakt in i inspirationscentrat.
Såg glada lampor hos Vackra (kanske är det inte sticka man skall göra av härvorna återvunnet silke som ligger i garnskåpet?).
Glada garner från knit collage är numera Marks & Katten återförsäljare för i Sverige (här är det kanske tillverkningsprocessen som är allra mest intressant).
Ullcentrum hade fått in lite lyxgarner, här djuplila Silk Cashmere som fint matchar deras entrådiga ull (ser jag en sjal?).
Jag klämde också på tunn cashmere hos HK textil, mums.
Mest spännande var nog ändå att man i Jämtland korsat Sveafår med merinofår och fått fram ett jämtlandsfår. Ullen spinner man på plats på en minimill. Än så länge kan man endast köpa produkter gjorda av ullen, men även garn & kardflor kommer, Yey!

20 jan. 2011

Långsamt

växer stjärnsjalen. Det blir ett varv här och ett varv där, ingen fokuserad stickning men vackert blir det.
Tre röda nystan har jag avverkat, men det kommer säkert gå åt lika många till.

19 jan. 2011

Riverstone växer

Vi hade Riverstoneträff i vår virKALong igår.
Ärmarna är klara och vi har nu kommit till ett stadie där det är svårt att virka tillsammans. Nu krävs lugn och ro för att minutiöst läsa beskrivningen rad för rad, annars hamnar ärmarna på fel ställe eller så blir framkanten inte som planerat.
Kameran hoppade inte fram & fotograferade själv så det blir bara foton på min kofta denna gång.

18 jan. 2011

Blockad och beskriven

Har äntligen fått klar min sjal Birgitta.
Ibland tar det lilla sista så lååång tid.
Som alltid blev spetsmönstret ännu vackrare efter att jag blockat sjalen.
Trädde mina blockningswires i hålvarvet innan volangen så att volangen fick fortsätta att vara volangig, annars hade den blivit utspänd som på provlapparna.
Har även varit duktig och skrivit beskrivning.
Hade planerat att lägga upp den i min snart nystartade Pattern Store på Ravelry, men jag får inte riktigt ihop det...men any day;-).
Är du intresserad av beskrivningen och inte har tid att vänta, kan du istället maila mej på mariasgarn(at)telia.com

17 jan. 2011

Den blev klar

Det känns faktiskt nästan helt ofattbart. Det blev faktiskt ett användbart plagg. Som jag har virkat och repat och virkat och repat och virkat igen.
Att välja samma garn till framkanten känns också helt rätt, det var absolut bästa varianten (tycker jag i alla fall). Totalt 12 nystan Kureyon gick åt, virknål från 5½ till 4 har varit med i leken. Antalet modifikationer mot originalbeskrivningen (som inte är någon beskrivning utan mer en vägledning) är otaliga. Klicka på etiketten "Granny Cardigan" nedan för att följa hur jag virkade mig till detta resultat.

16 jan. 2011

Lördagsutflykt

Igår gjorde mannen och jag en liten utflykt till Sigtuna för att titta på utställningen Rik på slöjd. Sigtuna museum är av behändig storlek och utställningen var både trevlig och inspirerande Tyvärr hade de plockat bort Carina Olssons alster som jag sett fram emot att titta på då jag skall gå kurs i att Brodera och dekorera på stickat för henne i mars.
Tycker att det är lite konstigt att plockar bort saker innan utställningen är slut :-(. Vet inte om Carina har någon hemsida men jag hittade lita fina bilder från en workshop här.
Avslutade Sigtunabesöket med varm choklad (vet inte när jag drack det senast), hur gott som helst!
Fler bilder har KM tagit.

15 jan. 2011

Två the och två stickningar

Igår njöt jag av några timmars stickning och stickprat tillsammans med S.
S stickade på sin fina röda kofta, jag stickade (duktigt:-)) på mitt JanuariUFO som växer, men långsamt.

14 jan. 2011

Få stygn per tidsenhet

Det blev väl inte så mycket broderat,
men desto mer trevligt prat på gårdagens brodericafé.
Detta var årets första, men vi planerar att fortsätta att träffas från klockan 18 varannan torsdag på Stories, Kulturhuset.
Nästa gång måste jag komma ihåg att fotografera alla inspirerande broderier.

13 jan. 2011

Orgier i färg

Häromdagen hade stickvännen Anna och jag totala orgier i färg.
Vi målade garn över högt och lågt och att vi hade kul ses lätt av resultatet.
Jag färgade även fibrer, Jacobull inhandlad på Spinspiration.
Att fotografera fibrer verkar ännu svårare än att fotografera garn och få fram en färg som över huvud taget liknar verkligheten. Ser i alla fall fram emot att få spinna av det och se hur det blir spunnet.

12 jan. 2011

Ännu en jordgubbsmössa

Jag vet inte hur många jordgubbsmössor jag stickat. Mina och vänners barn har fått (tvingats?) bära dessa alster i regnbågens alla färger Har stickat i rött (absolut flest), blått, svart, vitt, gult, orange etc.
Nu har det blivit tillökning i dotterns värdfamilj i Californien (hon är exchangestudent på highschool), så detta ex är på väg dit.
Detta var den första beskrivningen jag gjorde, jag tröttnade helt enkelt på att leta reda på en tidigare stickad mössa och räkna på den.

11 jan. 2011

12under12under2011, januari, före

Har äntligen plockat fram det projekt som får bli först ut i 12under12under2011. Det skall bl en halskrage som matchar Theresa som jag stickade i slutet av sommaren.
Härvan jag fick över räckte bara halvvägs och medan jag väntade på mer garn blev projektet undanlagt till förmån för andra nya projekt. Dags att göra klart kragen så att tröjan blir mer vintervänlig.
Har nystat garnet och lagt det tillsammans med projektet i stickpåsen (i favoritgympapåsemodell med band inköpta på EPA:-)) jag sydde av resterna av fodret till UFOpåsen - specialmatchning för roligare stickning.

10 jan. 2011

Norah har rätt

När jag kommit en bit på det flätstickade OKet fick jag för mig att man borde kunna trolla bort de aviga maskorna som bara dök upp och sticka dessa släta istället.
Som tur var (visade det sig) hann jag behärska mig, och istället för att repa upp gjorde jag en provlapp.
Det blev inte alls bra, originalet var mycket bättre och jag kan lugnt sticka vidare.