29 feb. 2008

Diagonalt

Blev lite besatt av att sticka lappar på diagonalen i samband med att jag stickade lappar till Gunhildprojektet (stickade ju tom för många lappar till kappan). Det har blivit 3 olika muddar (alla kallade Ursula) i olika svårighetsgrad.
Muddarna följer med till Stadsmuseets Stickut! imorgon, då vi kommer att visa hur man stickar lappar diagonalt. Den som vill kan passa på att sticka en lapp till muséets lapptäckslotteri eller påbörja en mudd. Glöm inte att ta med stickor och garn, eller köp på plats.
Stickkorgen är packad inför morgondagens Stickut!

28 feb. 2008

Stick & klipp 2

Igår var andra kurskvällen i att sticka med Fair Isle-teknik och att sedan klippa i arbetet under ledning av Helene. Jag vill lova att det krävdes djup koncentration för att först virka i "steekarna" och att sedan våga sätta saxen i arbetet, men alla vågade och inte en maska löpte!
Fredda var inte speciellt intresserad men visade snällt upp sin nya kofta.
Min "provlapp" var ju redan klar, men jag ville öva mer på flerfärgsstickningen (tekniken där man använder båda händerna) och speciellt ribben, så jag påbörjade ett par White Witch Mitts.

27 feb. 2008

Resklar

Fredda sitter i soffan iklädd den nya koftan och väntar på att få åka in till den stora staden och vara med på kurs i Fair Isle-stickning i butiken ikväll.
Att hennes kofta är en provlapp framgår av att det är olika virktekniker på "steekarna" (fasta maskor till vänster och smygmaskor till höger på bilden) och olika randning på kanterna i flerfärgsresår. Att det är restgarner ser man bara när man tittar noga, grovleken och färgen skiljer lite.

26 feb. 2008

Soldans

Soldansen lyckades för ett par sekunder, sedan blev det mulet igen.












Jag har sytt ihop alla lappar (blev några över - får fundera på vad jag skall göra med dem) och Gunhilds kappa har nu både fram och bakstycken. För att skapa passform (och mindre drag) är det dags att sticka kilar att sy i sidorna. Blir bra pendeltågsstickning tills det är dags att påbörja marssockorna.

25 feb. 2008

Dagny, kom hit och spill

Inspirerad av vantutställningen har äntligen mina Selbuinspirerade vantar fått ännu en tumme och blivit färdiga.
Vantarna fick heta Dagny, beskrivningen är klar (!) och kommer att finnas att köpa här.

24 feb. 2008

Färdiga februarisockor

Sockorna med falska flätor har varit ett roligt experiment. Det har varit spännande att se hur färgen förändrats och ljusnat upp mot benet, även om skaftet blev lite brokigare än förväntat.
För att få se hela färgskiftningen gjorde jag sockorna så långa som möjligt, men de når inte ända upp till knät, troligen kommer de att kasa ner och korva sig något.
Mönstret blev lite enformigt mot slutet, men samtidigt har det varit en perfekt pendeltågsstickning.

23 feb. 2008

Fyrhändigt

Har varit på vernissage och tillsammans med andra
låtit mig inspireras av Barbros och Johannes
vackra vantar.
Vantarna är främst inspirerade av äldre svenska mönster men i modernare tappning. Till en del av dem kommer det kanske mönster i framtiden (håll utkik här eller här eller prenumerera på nyhetsbrev här). Utställningen pågår ett par veckor och plockas ner 14/3, så än finns det tid för dig som inte hann hit.
Sådan mor, sådan dotter eller äpplet faller inte långt från päronträdet.

22 feb. 2008

Del3

Fiskarhustrun växer, dock mest på bredden.Börjar bli lite fundersam på hur modellen kommer att te sig, men det är ju många delar kvar. Har precis avslutat ledtråd 3 och idag lanseras nummer 5 så jag ligger mao lite efter, men vad gör väl det?

21 feb. 2008

Drömmar om sol

Min yngsta dotter håller på och lär sig Inkaindianernas soldans i skolan, de får lära sig många annorlunda och nyttiga saker i skolan nuförtiden. Gårdagens garnfärgning gick också i solens och värmens tecken.

20 feb. 2008

Stickcafé och förhandstitt

Tisdag = Stockholm knitters på café Hurtigs.
Det stickades sjalar och med pärlor.












Det virkades och jag lovar att vi hade tvättat händerna först.












Det är härligt med mycket rosa!












J fäste trådar på några av de vantar som skall vara med på utställningen Fyrhändigt som börjar här på lördag.












Förhandstitt på några av vantarna. Läckert och inspirerande!

19 feb. 2008

Pinsamt eller roligt?

Vi (och alla andra som är intresserade förstås) som blev intervjuade om stickning på stickcafét 26/1, kan lyssna imorgon: P6 (89,6) kl.14:30-15:00 eller kl.21.30-22.00.
Programmet kommer även läggas ut på webben.

Ärmsjuk?

Har återigen problem med ärmstickandet men var mer observant denna gång så jag hann inte så långt. Första försöket blev lite kort, men nu är jag på gång med en ny ärm av mer passande längd.

18 feb. 2008

Spekulant

Jag har hittat en spekulant på nalletröjan. När jag frågade yngsta dottern trodde jag att hon skulle leta fram någon gammal nalle som vilade i källaren, men hon kom med en av favoriterna - Fredda.
Fredda verkar ganska nöjd med utseende på koftan och bryr sig inte alls om att bottengarnet i framkanter och ärmar är något tunnare.
Fredda provar gärna att första ärmen är lagom lång.
Men när jag börjar klippa upp för ärm nummer två somnar hon uttråkat och förstår inte alls hur spännande det är.