31 mars 2014

En Kaae bland hermelinerna

Medan jag sorterar mina bilder från SiV får ni hålla tillgodo med mina kursmuddar.
Muddarna är stickade efter mönstret till Flora, lite längre och med ett annat Roositud-mönster. Med (Charlotte) Kaae i klassen gick det inte att sticka svartvitt inte...lite knallgult lurade hon in:-). Tror hon ryser när nån säger svart, i hennes muddar finns inget svart inte!

27 mars 2014

Vårsalongen är redan över

Jag hann dit i slutet av förra veckan och hittade mycket att inspireras av men log mest åt detta och
WOL, hade så gärna sett dem live! Jag gillar vanligen varken performance- eller videokonst, men här föll jag pladask! Man lär så länge man lever!

26 mars 2014

Vackert, vackert

så mycket vackert är det på Konstfacks SHIBORI-utställning.
Utställningen pågår tom söndag, så skynda, skynda!
Jag känner mig så lyckligt lottad över att ha fått plats på HV's kurs till hösten:-).


25 mars 2014

Fullt fokus

Det gäller att hålla koll på både stickor och garn när man lär sig nya tekniker särskilt när man skall öva på att hålla garnet i "fel" hand.
Igår var det andra träffen på tvåändsstickningskursen på Birkagården.
Tvåändsstickning är ju ingen snabb teknik så det går långsamt fram, precis som det skall.
Totalkoncentrerad tystnad blandades med garnsnurrande pausgympa och glada skratt.

24 mars 2014

Jag vet inte om jag vågar lyssna

det är ju ganska läskigt att höra sin egen röst (har starka minnen av när jag hörde min far på radio en gång när jag var barn)...men nu har jag varit med i min första podcast, det är Ann som intervjuat. Lyssna om du vågar, de tidigare inslagen av Anns pod är i alla fall bra och klart värda att lysnna på!
Bilden hon har använt påminner mig om att jag måste:
A) Åka till Rhinebeck oftare
B) Spinna mer
C) Träffa trevliga norskor oftare
För så härligt hög och speedad jag ser ut kan man väl inte bli av annat än sånt man röker, injicerar eller stoppar i sig i form av piller (och DET hoppar jag gärna över).
Denna bild är tagen på Coney Island när Ann, Marit och jag var i New York och på Rhinebeck, har många härliga minnen från den resan:-).

23 mars 2014

En dag som stick"fröken"

Gårdagen tillbringades i Uppsala.
I Garngalleriets regi höll jag workshop i att sticka tröja uppifrån och ner.
Så mycket stickande blev det inte, mer mätande, räknande och diskuterande (och lite garnspan). Med sig hem hade deltagarna en fix och färdig beskrivning att sticka efter, helt efter egna mått, modellönskemål och garnval. Förhoppningsvis även mod och kunskap att göra om efter nya mått eller annat garn.
Några påbörjade sina projekt.
Även jag  blev inspirerad att starta ett nytt uppifrån och ner projekt. Ännu en Kitty, den första är nära nog snart utsliten. Det är inte ofta jag gör två av samma, men i detta fall kan jag inte låta bli, det är en riktig favorit. Den ser lite liten ut när jag jämför med den gamla, men jag vet att favorittekniken alpstickning "faller ut" när den blir tvättad (har ju gjort en provlapp som jag tvättat:-))och nu har jag kommit så långt att jag dessutom kan prova. Vill även du sticka en Kitty, utan att räkna en massa, hittar du beskrivningen här:
Vill du kika på hur det gick till när jag stickade den första Klickar du här (och bläddrar neråt)

21 mars 2014

Pärlar

Kompisen hade på sig finaste enklaste halsbandet, blandmissbrukare som jag är blev suget givetvis stort att göra ett själv.
Hittade fina lila sötvattenspärlor hemma som jag kombinerade med nyinköpta Swarovskikristaller.
Ibland kan det vara kul med lite blingbling.

20 mars 2014

Vackraste vantarna

Det var väl ingen som trodde att jag fuskat och påbörjat mina OREinspirerade vantar INNAN Dalaflodavantarna blev klara....
För så är det faktiskt inte, de är färdiga, båda två, tummarna också.
Vantarna är klara och en tvätt med lätt valkning gjorde dem helt fantastiskt mjuka och sköna, det är helt otroligt vad det kan hända mycket med ett garn när man tvättar det. Men det är nästan så att jag är rädd att använda...tänk om jag tappar...
Lite bus på ena tummen:-)

19 mars 2014

Härlig söndag

hade jag med ett par broderiintresserade vänner.
Var och en hade med sig något att sy på, själv släpade jag med en hel kasse med odefinierade påbörjade handsömnadsprojekt. Dagen gick fort, fylld med inspiration, prat och skratt medan nålarna for...
Jag lyckades göra klart min väsknalle i gosigaste fårskinn (inspirerad av kompisen som har flera). En väsknalle är en liten väska att ha i den större väskan för att få koll på småprylarna, men då den är sydd i fårskinn kan man klappa den om man behöver tröst eller trygghet eller bara vill njuta.
Än har jag inte fyllt den med annat än foder gjort av mannens slitna skjorta (bra med färdigsydd ficka).
Jag började brodera lite på min mössa...
Äntligen (detta broderi har varit med på ÅTSKILLIGA brodericaféträffar) broderade jag klart locket till den söta lilla Sajou-burken jag fick här. MEN när jag skulle montera upptäckte jag att mitt broderi är alldeles för stort för locket...antagligen är tanken att man skall brodera över en tråd och inte två som jag gjort (den franska instruktionen är inte helt tydlig vad gäller detta, säger de som kan läsa den)...vilken FLOP.

18 mars 2014

Beskrivning utan färdig sjal

På syfestivalen påbörjade jag en sjal i flerfärgat bellismönster. Sjalen visade sig att vara en perfekt pendlar/stickcafé/pratstickning så den ligger i min väska och jag stickar bara ett varv här och där vilket gör att projektet går lite långsamt.
Många har sett sjalen (eftersom den är med både här och där), gillat den och frågat efter beskrivning och nu har jag äntligen kommit så långt att jag kan uppskatta garnåtgången. Storleksökningen följer ungefär sjalen Stjärna. Jag har provvirkat några kanter, men tycker (än så länge) att sjalen gör sig bäst utan.
Sjalen har fått namnet Vanja och här har jag gett det flerfärgade bellismönstret lite mer struktur än i tex Cintia och Fyrverkeri.
Blir du sugen, att som jag krypa upp i stickhörnan och sticka Vanja (kanske lägger jag henne i väskan igen och stickar på något annat), hittar du beskrivningen i min ravelryshop, eller direkt här:

17 mars 2014

Vantväder igen!

Vilken tur att mina Ortrud blev klara, precis lagom varma när det inte är snorkallt.
Eftersom jag gillar symmetri fick blomranden närmast tummen bli orange på båda vantarna.
Samtidigt gillar jag ju lite bus så tummarna fick olikfärgade blommor.

16 mars 2014

Virksug

drabbas jag av då och då. Glömde (hö, hö) att titta på listan och beställde raskt Pom pom frän Magasin Duett för att virka mej en Anzen
Mitt garnval blev supermjuka Shepherd's Wool Worsted från Stonehedge Fiber Mill som jag länge klämt på i närmaste garnbutiken. Hade egentligen tänkt att virka i naturgråbeiga färger som i beskrivningen, men hade svårt att välja då det fanns så många fina färger.
Kunde inte motstå lite orange i alla fall (är är någon förvånad?) så det blir en liten färgkick i alla fall. Dagens fundering får bli om detta räknas som ett restgarnsprojekt då jag redan hade en härva hemma, att jag fick köpa 6 är väl oväsentligt, bara man stickar från stashen? Om inte...var går gränsen?

15 mars 2014

Tvåändsstickningsträff

Igår mötte min lilla vantsnutt andra, mycket mer påbörjade OREinspirerade vantar. Det var kul att se hur olika det blir trots att inspirationen är den samma. Vi bytte givetvis erfarenheter och jag insåg att jag borde flerfärgssticka mina bårder istället för tvåändssticka (det var troligen så man gjorde förr) så jag repade upp det lilla jag gjort.
Tyvärr hade flera av vantarna avvikit innan jag fick fram kameran.

14 mars 2014

Äntligen på gång

Höll på att fastna i att sitta och rita bårder istället för att sticka. Jag har ju inte så många vantar att titta på (endast digitala bilder), men det går ju att göra flera varianter av samma bård.
Det ser inte mycket ut för världen, men nu är jag i alla fall igång med mina vantar inspirerade av brudgumsvantar från Ore socken. Stickar i Wålstedts tunna Z-tvinnade garn inköpt från Uppstickaren. Stickstorleken är 2 mm och även om alla hävdar att stålstickor är enda alternativet använder jag Knitpros trästickor. Hur jag skall mönstra och om det blir tum- eller fingervantar har jag inte bestämt än.

13 mars 2014

Strik Bornholm

Fast våren knappt har kommit längtar jag redan lite till hösten, eller snarare sensommaren. I början av september åker jag till solskensön Bornholm för att vara med på Strik Bornholm. Har aldrig besökt Bornholm men länge drömt om det, och att få göra det i sticksammanhang är ju inte helt fel.
Jag skall hålla workshops i tvåändsstickning (2 olika nivåer), flerfärgspatent och att sticka sockor från tån och upp. jag har även haft turen att få komma med på en workshop med Nora Gaughan, skall bli spännande att träffa henne (och lära sig hur hennes efternamn uttalas). Programmet släpptes nyligen och utbudet på workshops är stort (med massor av intressanta ledare) finns det faktiskt fortfarande plats på många av dem. Läs programmet och dröm....eller häng på!

12 mars 2014

Våriga muddar

Lagom till att våren kom (på tidigt besök?) och våra vårlökar börjar kika upp här och där är mina muddar Cintia i flerfärgat bellismönster färdigstickade.
Du kan läsa mer om Cintia här.

11 mars 2014

Att sticka det vackra bellismönstret är lättare än man kan tro.

Vill du prova att sticka bellismönster och stjärnmönster kommer du till Huskroken 25/3, mer information finns på Huskrokens hemsida. Vi kommer främst att sticka det enfärgat, men är det någon som vill kikar vi även på hur man stickar det flerfärgat, och det är det säkert:-)

10 mars 2014

Ofrivilligt stickstopp

Garnet är i princip slut trots att jag köpte en extra härva.
Nu väntar jag på mer så att jag kan sticka kragen.

9 mars 2014

Många blommor bli det

Bellisarna syns inte på gräsmattan än men krokusarna sticker upp sina nyfikna näsor...
Jag blir inspirerad och får ny fart på sjalen i flerfärgat bellismönster som jag påbörjade på syfestivalen.

7 mars 2014

Usch!

Det har startat en POPspotKAL och jag hoppade på för att äntligen få klart min som det var länge sedan jag stickade på. Detta kommer att bli coolaste vårsjalen!
Projektet fastnade på att kanten som, förutom att den är lååååång, kräver en del koncentration. Blev ganska glad när jag såg att jag faktiskt kommit nästan halvvägs, men genast mindre glad när jag upptäckte några irriterande fel...
Snabbt repade jag upp
så nu är det bara att börja om...med mer fokus.....det känns som om jag kommit in i ett upprepningsmoood....

6 mars 2014

Poncho eller sjal?

Den näverstickade trekantssjalen växer långsamt med en ruta då och en då.
Färgerna är fantastiska och nu börjar jag fundera på om det kan bli en poncho istället....

5 mars 2014

Lära nytt och lära ut

Att lära mej nya tekniker inom stickningen är så roligt tycker jag, igår kväll satt vi ett helt gäng stickande kvinnor och försökte lära oss att göra fin estnisk flätuppläggning.
Lika kul tycker jag att det är att lära andra vad jag lärt mej. Är du sugen på att prova nytt håller jag kurser i hur man stickar estniska fiskfjäll
och krokodilfjäll på SV Stockholm. Två helt olika men lika roliga tekniker. Välkommen!