31 mars 2013

Randiga raglankoftan Ylva

var förra sommarens favorit och kommer säkert att fortsätta vara det även denna sommar.
Jag bara älskar den och jag har fått så många positiva och rara kommentarer om färg form och inte minst knappvalet:-). Många har frågat efter beskrivning och äntligen är den klar. Koftan är stickad uppifrån och ner, utgångspunkten är det kursmaterial jag gjort till kursen "tröja uppifrån och ner", men här är det en beskrivning till tre standardiserade storlekar (S, M, L).
Vill du hinner du sticka dej en under våren, beskrivningen hittar du som vanligt i min ravelryshop:

30 mars 2013

Besökte på Fotografiska

Blev helt betagen av Ruud van Empels bilder.
Tyckte att jag drogs in i bilderna av barnens speciella ögon.
Möter man en stickare framför en bild med stickade tröjor är det annat man funderar över. Tråkigt avslut blev det dock då restaurangen inte kunde prestera en sallad UTAN dressing.....

29 mars 2013

Glad Påsk!

önskar Äggda & gänget!

28 mars 2013

Firar igen!

Det är fler kilo att fira, eller snarare färre!
Firar med samma mudd men denna gång i kola med chokladkristyr....eller är det kanske dubbelchoklad? Gott oavsett! Garnet är  Brännvalls ekologiska babyalpacka men då man inte stickar runt funkar vilket smaskigt garn som helst. Beskrivningen hittar du här:
För att fira mina minuskilo är det halva priset på beskrivningen till Kristyrmuddarna idag om du anger koden vikt, men skynda...rabatten gäller bara till midnatt!
OBS! Klicka på  use a coupon code för att ange koden innan du betalar!

27 mars 2013

Stickmarkörstips

Jag är helt beroende av att på olika sätt använda stickmarkörer för att hålla koll på mina stickningar. Jag har ju så många projekt på gång och ibland kan det ta längre tid mellan gångerna ett projekt är i händerna än planerat.
När jag gör ökningar och minskningar tex, då brukar det se ut som på min Mellow.
I beskrivning är ärmarna korta och helt raka, så inte mina och istället för att försöka läsa  kryptiska anteckningar (som är hur tydliga som helst när man skriver ner dem) kunde jag lätt kontrollera att minskningarna hamnade på samma ställe. Stickmarkörerna jag har använt här ser ut som små hänglås, men det funkar lika bra med små säkerhetsnålar.

26 mars 2013

Åh, Shibori

För två år sedan såg jag konstfacks Shiboriutställning så även i år.
Tycker att det är så himla läckert!
Både styrt och slumpmässigt, Re Rag Rug av Katarina Brieditis och Katarina Evans.
Till och med på stickat funkar det som på en av Birgitta Lagerkvists tröjor.
Fick av Leyun Wang lära mig att det kan löna sig att vara slarvig, se hur mönstret förändras (som i ett kalejdoskop) synd att jag inte fick med alla 7 metrarna på bild.
Hade tur, även textilelevernas tygtrycksutställning hängde kvar...inspirerande!

25 mars 2013

Molakväll

Var på inspirationskväll på Hemslöjden. Emiilie Kejser var vår inspiratör och ciceron genom intarsia, applikation och Mola.
Det broderades med stor frenesi, jag blev mest inspirerad av Mola och såg för mig ett stort arbete med många färger...
 Började på ett litet hjärteM i två färger, ibland kan tom jag behärska mej.

24 mars 2013

Vårsalong

För att distrahera mej från att sticka  och för att vila fingret försöker jag hitta på annat inspirerande...
det värsta med det är ju att det dyker upp nya idéer som man vill sätta stickor och annat i men det får man leva med.
Igår var det Liljevalchs och vårsalongen som fick ett besök.
Hög tid då de stänger efter idag, men man kan se en hel del på deras hemsida.
Mycket roligt, en hel del fin textil och ännu mer som inte jag förstod (men det behöver man ju inte:-)).
Gillade nog bäst detta kryddskåp.
Besökte även HV's öppna hus...det lika inspirerande det...men då låg kameran i väskan. Lärdomen är - ät lunch först!

21 mars 2013

Jag kan spinna!

Närå, det är inte så att jag lärt mig mer om spinnandet eller spunnit särskilt mycket senaste tiden, snarare tvärt om. Jag har upptäckt att jag kan spinna utan att använda mitt triggerfinger (det kan vila ändå)!
Igår kom det nämligen ull från en Solängel som också deltar i ett fiberbyte jag råkade gå med i. Det är vacker gotlandsull som hon färgat och kardat med lite tencel (mintchokladkolan ligger i frysen och väntar på att det skall bli dags för lördagsgodis). Fick rådet att vara lätt på handen, var bara tvungen att tömma spinnrocken för att testa, och de långa vackra ullfibrerna bara flöt in i den:-). Tencelfibrerna verkade inte riktigt vilja vara med, de separerade ut sej själva, men jag tvingade in dem. Det var väl min motvilja mot ickenaturfibrer som skrämde upp dem (vet att tencel är träfiber). Nu skall jag bara spinna resten och tvinna. Det senare tycker jag tyvärr är ganska tråkigt, men det är kanske som montering när man stickar och betyder att jag bara har mer att lära i ämnet....

20 mars 2013

Tröja uppifrån och ner

Största fördelen med att sticka sin tröja runt samt uppifrån och ner är att det inte blir någon montering. Det är också lätt att prova och justera storleken efter hand. En annan fördel är att man tar de "besvärliga" och viktiga besluten när projektet är nytt och man är "på" istället för när kroppen är stickad och man börjar fundera på nya utmaningar. Resten är bara enkel TVstickning runt, runt, runt.
Jag har utvecklat en mall där det är ganska enkelt att efter egna mått och önskad stickfasthet designa  en baströja med raglanärmar stickad uppifrån, vi diskuterar även hur man går tillväga för att förändra tröjan tex till en kofta. Vill du lära dej hur man gör finns det några platser kvar på workshopen som jag håller 8 april på Lerkrogen i Älvsjö (klicka på bilden så blir det lättare att läsa). Har du frågor eller vill anmäla dej mailar du mig på mariasgarn @ telia.com. 
Vill du ha löpande information om mina kurser kan du anmäla dej till nyhetsmailet på samma adress.

19 mars 2013

Mitt nya liv

som nåldyna...
Utmanande må jag säga för en med kanylskräck. Behandlingen var lättare än att titta på bilden efteråt (vill lova att det inte var jag som kollade nålarna under behandlingen, jag tittade åt alla andra håll).

18 mars 2013

Det här kan inte jag sticka!

Snacka om läcker stickning!

Kira Malmsten stickar, virkar och väver med händerna och hennes material är metalltråd...hur häftigt som helst.
Hennes alster kan beses på Hera, Hornsgatspuckeln.
GÅ DIT!
Jag blev i alla fall helt tagen!

17 mars 2013

Snabbvisit i norrland

Tillbringade gårdagen med Cina, som det var alldeles för länge sedan jag träffade, och fick äntligen se hennes fina butik i verkligheten.
Det blev ett kärt återseende med mycket prat, men också stickkurs.
Det stickades flerfärgspatent med stor koncentration både runt och fram och tillbaka. Som alltid var det kul att se resultatet av olika färgkombinationer; chockrosa/lila, orange/lila, rost/blått, lime/mossgrönt mfl som alla blev lika läckra. Det händer nåt speciellt med färgerna när man stickar flerfärgspatent tror jag.
Tack alla trevliga kursdeltagare, och Cina förstås, för en härlig dag med många skratt och ännu fler maskor.

16 mars 2013

Kursprojekt

När jag skall hålla kurs drar jag gärna igång nya projekt.
Denna gång blev det två kurser i ett, flerfärgspatent och sticka tröja uppifrån och ner. Tanken är att det skall bli en polotröja i flera olika färger.
Det gäller att vara noga med markörerna, annars hamnar ökningarna både här och där (har provat och det är ju inte roligast att repa upp). Pilligast är att få det snyggt på båda sidor så att tröjan blir vändbar. Garnet är Dansk pälsud från Hjelholts uldspinderi - I like!

15 mars 2013

Fårskinnsvantarna

Det blev faktisk ett par användbara vantar...
Jag gjorde nummer två lika speciell som nummer ett.
Sedan klippte jag helt sonika av tummen och har ett par jättevarma vantar.
Det är bara ett problem, mockasidan skräpar av sig...är det någon som vet vad man gör åt det?
Nu har jag lovat att göra ett par till fårägaren också...men han har en aning större händer...

14 mars 2013

Ännu en galen tvåmansKAL

Denna gång satsar Anna & jag på Sundance. Som vanligt har vi hittat ett projekt som vi tror har potential men som behöver fixas till lite.
Ingen av oss har rätt garn, varken vad gäller färger, mängd/färg eller stickfasthet...speciellt det senare gör det hela mer intressant då konstruktionen är speciell...det blir att ha miniräknaren i högsta beredskap.
Vi börjar med att sticka sidpanelerna runt istället för fram och tillbaka och som halvrundlar.

13 mars 2013

Frivol Dominomaskkväll

Delar av gårdagskvällen ägnade jag åt att tillsammans med ett gäng kvinnor försöka lära mig den ädla konsten att slå frivoliteter.
Hur svårt kan det vara? Det är ju "bara" ett antal halvslag...tydligen skitsvårt, tråden är tunn, knutarna hamnar på fel tråd och det är bara att börja om (eller att försöka repa upp)...men skam den som ger sej...jag kommer fortsätta att öva. Det som är svårt är ju roligt:-).
Medan vi andra gjorde ett antal förvirrade knutar producerade Alice och Karolina söta små stickmarkörer...och jag SKA KLARA AV 'ET.

12 mars 2013

Det går framåt

med mitt vildäpple...
En ärm är klar och den var mer snabbstickad än jag trodde, eller gick mindre långsamt är kanske mer rätt att säga.
Dags att börja planera trådfästarparty?
Har dock insett att jag har knapproblem. Sådana knappar som jag vill ha (den vänstra) verkar vara HELT omöjliga att hitta i svart, eller är det någon som vet var det finns några (behöver 10)? Har hittat ett sämre alternativ, de högra, men är inte helt nöjd. Är det någon som har något knapptips?

11 mars 2013

Mer yllebroderisug!

Efter de lyckade halvvantarna har jag fått blodad tand, här skall det broderas mössa!
Har köpt ett kit (det ena kitet är till mej, det andra till en stickande kompis) med garn och beskrivning till en glad mössa från Mira Bodiroza. Antingen kommer jag att se galen ut i mössan eller så inte....
Innan tovning är mössan en aning stor....