30 sep. 2012

Målet är nära

Det har varit ganska tyst på krokningsfronten här men nu är den nästan klar.
"Bara" blixtlåset kvar.

29 sep. 2012

EZprojektet fortsätter

Sommaren har kommit emellan, men igår hade vi uppsamling i EZprojektet. Då det var längesedan vi träffades var det hela tre månader att diskutera igenom.
Juni - S hade givetvis varit duktig och provstickat alla tre mössorna, jag (som kikat på dem på Ravelry) inte en enda. Måste revidera min åsikt, Ganomy hat kan nog vara ganska gullig - på ett litet barn. Vi hade båda, med stort intresse läst om EZ´s förkärlek för rätstickade kanter på koftor men motvilja mot virkade - något att tänka på till kommande projekt.
Juli - S hade provstickat en mindre och spetsigare variant av pi-sjal (Heliotaxis?), jag har påbörjat en i full skala. Då den inte är färdigstickad ser den mest ut som nåt katten släpat in...hoppas på förbättring där.
Båda hade vi provstickat knapphålen, men gillar fortfarande Barbara Walkers bättre då de håller åt bättre (och man slipper tränsa dem).
Augusti - här gick gränsen...inte en enda julgransprydnad hade vi provstickat...

28 sep. 2012

Storleksskillnad

Kompisen och undertecknad skall sticka garnkorgar i dominoteknik.
Snacka om storleksskillnad, men vi stickar ju inte i samma garn (använder olika stickstorlek också).

27 sep. 2012

Jag är publicerad!!!

Ja, inte jag utan min sjal Hopp.
Sjalen finns med i veckans Året Runt och jag är stolt som en höna (eller är det bara tupp som funkar?), det slog mig just att uttrycket kanske är lite konstigt.
Hopp börjar med en tillfällig uppläggning kring två rundstickor, först stickar man åt ena hållet.
När halva sjalen är klar börjar man om vid den tillfälliga uppläggningen (och stickan som redan hänger där) och stickar andra halvan. Allt för att båda sidor skall bli likadana.
Även dottern passar bra i Hopp:-)

26 sep. 2012

Färgrik söndag

Tillbringade en härlig dag tillsammans med goda vänner hos Liisa.
Vi provade att färga med kallvattenfärger och hade verkligen jättekul.
Olika färger och färgblandningar testades.
Med hem hade jag en härlig skål plommon - mums!
En kasse med plastpåsbollar då garnet skulle ligga till sig och fixera klart. Liten besviken var jag allt över att det inte gick att se hur det blev - genast! Tålamod, vad är det?
Det är väl nyttigt att vänta och såhär blev mina härvor. Den regnbågsfärgade härvan sockgarn skall bli en sjal tillsammans med den mörka, de färgglada härvorna tretrådigt (fd grått) ullgarn kommer passa perfekt att sticka vantar till vantkursen jag skall hålla på ZiqZaq. Den blå härvan VANN jag:-). Tack Liisa och resten av gänget för en härlig dag.

25 sep. 2012

Tvåändsstickning med flerfärgskrus

Har du tvåändsstickat lite och vill lära dej mer är du välkommen på kurs 8 oktober. Vi kommer att sticka optiska flerfärgsmönster med hjälp av krus eller krokmaskor. Kursen hålls på Lerkrogen i Älvsjö. Har du frågor eller vill anmäla dej mailar du mej på mariasgarn @ telia.com.
Klicka på bilden så blir det lättare att läsa. Vantar jag designat mönstrade med flerfärgskrus är Ahi, Lars, Frigga, Elizabeth och Gunlög.

24 sep. 2012

1 del Smolder

Första delen tyder på att Smolder blir stor:-).

23 sep. 2012

Bokkalas

var det på Litet Nystan igår.
Anna-Karin Lundberg (till vänster) var där och presenterade sin nya FINA bok Maskor och medeltid. Det var kul att få höra hur hon inspirerats av kyrkmålningar och få sig en lite pratstund.
Alla tröjorna var där, väggarn var tapetserade av vackra skapelser, och vi stod där fånigt pekandes; den är finast, nej den är finast eller den...
Trevligt var det också att träffa andra trevliga stickare, det var verkligen härligt fullt hus:-)

22 sep. 2012

Broderiövning, Raka stygn

Som snabb uppmjukningsuppgift fick vi ett kit med tråd och tyg.
Först skulle vi brodera raka stygn horisontellt, vågrätt eller vågigt. Efter en stund skulle vi byta riktning och till sist göra en ram med det röda garnet. Inte så inspirerande till en börja med, men det blev intressant att se hur olika det blev fast vi hade samma utgångspunkt. Det kan ju vara ett sätt att börja när man har svårt att komma igång.




21 sep. 2012

Broderiövning, Stor och liten

Här fick vi inte skissa utan skulle brodera fiskar direkt på tyget utan att rita först.
Sedan var det dags att göra en förstoring och brodera på nytt med samma stygn, min förstoring "råkade hamna på samma tygbit...tror inte det var meningen egentligen.

20 sep. 2012

Broderiövning, Stiliserad blomma

Vi fick en blomma att stilisera i olika steg och på olika sätt, att färgsätta (även det på olika sätt) och stygnsätta.
Sedan var det dags att välja en variant, göra en komposition och till slut brodera..

19 sep. 2012

Moebius mania

var det på Avigmaskan igår (jag var så fokuserad att det inte var att tänka på att plocka fram kameran). Jag har provat moebiusuppläggning EN gång tidigare och det gick direkt åt fanders...uppläggningen var för hård och garnet gick av. Första försöket igår gick åt samma håll, på grund av för fast uppläggning/tunt garn gick det bara inte, i alla fall inte med denna teknik (nu vet jag hur man kan göra sin uppläggning lösare, men det visste jag inte igår).
Andra försöket blev med denna uppläggning och det gick mycket bättre, förutom att uppläggningen nu blev för lös (man kan se en maskrad som är MYCKET högre än den borde om man tittar nära på bilden).
Skam den som ger sig, eller tredje gången gillt...uppläggningen är fortfarande lite lös, men det hoppas jag jämnar ut sig i tvätt och blockning....

18 sep. 2012

Kursdax

Igår var det flerfärgspatent på schemat, så det stickades och lyftes maskor med stor frenesi.
Tycker fortfarande att det är lika spännande att se hur det patenten blir med olika färg- och garnkombinationer.
Att få vara i Lerkrogen känns som en ynnest, härligt att denna fantastiskt miljö bevaras.

17 sep. 2012

Härlig söndag

tillbringades på kompisens sommarställe.


Besökte hennes kompis, fick mumsiga bullar och klappa alla hennes vackra får, nästan....
 Även svampskogen fick ett besök.
Vi hittade både vanliga kantareller och trattisar.
Rara KM ställde upp med pensel och kniv vid hemkomsten. De gula är uppätna medan resten ligger och torkar, jag känner mej så rik:-)

16 sep. 2012

Ullföreläsning av Allan Waller

arrangerades av Sörmlands Stickakademi.
Tänk att ha så otrolig ullkunskap, var helt betagen.
Symaskinen behöver man inte alls använda till att sy med...det funkar lika bra att använda den till att spinna med,
likaså spolmaskinen
och borrmaskinen
och till och med lattevispen (om man har en tång att klippa av själva vispen med).
Titta vilken härlig samling olika sländor (Ann-Marie von Stockenströms).
En av deltagarna är med i samma fiberklubb som jag, men hon har hunnit spinna av fibrerna. Kul att se hur det blev och det skall bli ännu roligare att jämföra med mina när de blir spumma.

15 sep. 2012

Sista chansen

Igår såg jag äntligen Lilli och Prinsen på Waldemarsudde. Att det dröjt så länge beror på att de endast har visningar på fredagar klockan 14, man kan ju undra varför. Utställningen var intressant, så SE den...men det är bara två dagar kvar, så SKYNDA, SKYNDA.
Bilder, nej det fick man INTE ta, kan undra varför när det jag ville fotografera var kopior av Lillis handkolorerade bilder...skulle ju viljat haft mer inspiration hem än minnet som ju tyvärr bleknar. Några bilder finns att se på Kurbits. Fastnade förresten alldeles för Sten Kauppis broderade Staden.

14 sep. 2012

Helt plötsligt blev den klar

är det måntro ett tecken på att det börjar bli höst och att jag behöver en ny sjal?
Efter ungefär en halv härva till av basfärgen kändes storleken perfekt.
En sjal som kommer att vara perfekt till min orange kappa som får hänga med ett år till....