31 maj 2012

Jag valde inte en,

jag valde alla.
Även om färgerna inte riktigt är "mina", blir det bra eftersom de är så många.
Randiga koftan är redan en favorit och kommer säkert vara det hela sommaren, i alla fall svala dagar. Den har faktiskt redan varit både i Danmark och i Dala-Floda.

30 maj 2012

Broderiövning, en förlaga flera tolkningar

Nu är det dags för sista broderiträffen denna termin. Sist vi träffades gjorde vi en formuppgift där vi rev katalogsidor, limmade, målade över med vattenfärger och klippte igen.
Originalet.
Min tolkning av originalet.
Broderi på svart botten med andra färger.
Sashiko.
Tanken var att jag skulle göra fler, men så blev det inte, broderi och tennisarmbåge är en dålig kombination.

29 maj 2012

Äntligen

har jag fått tid att prova min kardmaskin. Kardmaskinen har jag FÅTT av rara Ditte som slutat använda den (hon tog mig på ordet). Tackar å det varmaste!
Den verkar jättefin, går som smort, nu är det bara jag som skall komma på hur jag använder den på bästa sätt. Har kikat runt på nätet och det finns en hel del tips och många av dem motsäger varandra.
Det jag kommit på hittills är att ju bättre man tesar och städar ullen innan, desto färre gånger behöver ullen köras i maskinen...sedan beror det väl på vad för sorts garn man vill spinna av ullen (så långt har jag inte kommit än). Det är i alla fall stor skillnad före och efter. Det känns också som om det sliter mindre på ullen än när jag försöker handkarda, för det är jag verkligen urusel på.
Som vanligt när jag gör något för första gången är funderingarna många (och fler blir det säkert):

  • Skall man försöka stoppa in ullen med toppen först eller inte...eller spelar det ingen roll?
  • Skall man alltid köra ullen åt samma håll eller skall man vrida den 90 grader varannan gång?
  • Det som fastnar på den lilla rullen, vad gör man med det? Varför fastnar det?

28 maj 2012

La dida dida

Igår så gick jag med fåren i hagen,
aj, aj med fåren i hagen..
med hem så hade jag ull och skinn i bagen....

27 maj 2012

50 stickande damer

har varit på roadtrip i Danmark. Danmark ligger kvar, men har befriats på en hel del garn.
Vi började med att besöka Marianne Isager, hon berättade lite om sitt stickliv och hur hon inspirerats till sina mönster och modeller.
Ett axplock av hennes och dottern Helgas modeller. Vi besökte även den lilla men smakfulla butiken i Tannisby.
Att hitta till Henrichsens uldspinderi visade sig utmanande då det finns två Christiansgade i Skive och dess närhet (så kan det gå när man litar på GPS:n).
Men vi kom fram och tålmodig ägare stannade kvar och väntade på oss, kan gissa att han var väldigt nöjd med det.
Nöjda var även vi när vi lyckats välja våra vackra härvor i den varma och pyttelilla lokalen. Trötta efter en hel del shopping träffade i ett helt stickgäng från Gavstrik och hade härligt stickumgänge till långt inpå natten - urtrevligt (kameran var tyvärr ännu tröttare än jag).
Dag två var fokuset annat än på fotografering, men vi var på BCgarns lagerförsäljnig och det var inte lätt att lämna kvar garn på deras välfyllda hyllor. Massor av fina garner i naturmaterial och en hel del partivaror till otroliga priser.
På nästa ställe berättade Bente Geil (hennes märke Geilsk uttalas gajlsk) om sin design och visade några plagg innan vi fick botanisera fritt bland garner och modeller. Jag har tidigare stickat den här, men nu kommer det att stickas fler av hennes modeller. Det var så inspirerande att få se och prova modellerna live och det blir lite annorlunda när man får diskutera färgval och modeller med designern direkt.
Ett flertal trafikolyckor (lyckligtsvis ingen som vi var inblandad i) gjorde att vi blev sena till Hanne Falkenberg, men hon hann i alla fall berätta en del om sin inspiration, visa några av sina plagg och sin nya kvalitet i bomull/lin. Det var så spännande att få träffa och prata med Hanne som jag haft så mycket att göra med när jag sålde hennes kit i butiken men aldrig träffat tidigare. Kul var också att se deras lilla "packeri" varifrån 13000 kit skickas varje år.
Väskorna var betydligt rundare tyngre när det var dags för hemfärd.
Resan avslutades som den påbörjades, med härlig gemensamhetsstickning på båten mellan Göteborg och Fredrikshamn.
Tack Sticka!, och då främst Sanna och Eva för ett härligt arrangemang och jag vinkar till alla nya och gamla stickvänner som jag fick avnjuta resan med tillsammans.
Här är mina nya vänner av mer ullig kvalitet. Mannens kommentar var att han på ullukten kunde känna att jag var hemma igen:-).

23 maj 2012

Ännu ett galet projekt

Vännen Anna & jag faller ofta för samma projekt, samtidigt är vi lika villiga att ändra...kommentaren "Vilken fin modell om man...." är snarare vanlig än ovanlig.
Vi blev båda lika förtjusta i denna modell från tyska Sandra, men vi har inte samma garn, inte samma stickfasthet, inte samma storlek (den i beskrivningen är lite pyttig) och ändrar lite här och lite där. Det skall bli spännande att se om det går att känna något släktskap med originalet när vi är klara. Att jag har provstickat i vitt betyder inget.

22 maj 2012

Mellan hägg & syren

är det ingen tid i år.
Inte behöver man vantar heller, det är så varmt och skönt. Fast de är nystickade får de ligga till sig till hösten

21 maj 2012

Helgen med extra allt!

Har haft en helt fantastisk långhelg i Dala-Floda. Har haft det så bra att jag inte riktigt vet hur jag skall börja eller vad jag skall berätta, men jag har
Stickat tvåändsstickning och lärt mig att INTE sno efter varje maska. Så gjorde man i alla fall på Dala-Flodas vackra ärmar, trot eller ej.
Vissa delar av vantarna är inte ens tvåändsstickade, blev det många färger övergick man till vanlig flerfärgsstickning istället (med långa flotteringar på baksidan).
Provat både härligt svulstig färgrik påsöm och försökt göra stickrosor (mycket svårare än man kan tro) samt kikat på den äldre varianten av broderi från området.
Testat flera sätt att göra kavelfrans.
Bott på Dala-Flodas Värdshus, ätit god ekologisk mat och sovit i bröllopssviten och avnjutit fäbbolunch.
Stickjälsvandrat upp till fäboden tillsammans med kullan Lill-Karin och hennes häst.
Besökt Wålstedts spinneri där vi fick en full kurs i allt från ullselektering till härvling. Måste säga att jag blev lite bekymrad över att Vålbergsspinnmaskinen stått i över 6 månader.
Har verkligen njutit i fulla drag. Det känns som jag varit borta jättelänge och känner mig förvånansvärt utvilad även om huvudet snurrar av idéer och bilder på vackra vantar, ärmar och annat. Några påbörjade projekt/provlappar hade jag givetvis med mig hem. Tack Karin & Anna-Karin för ett fantastiskt arrangemang!

17 maj 2012

Nu åker jag

till Dala-Floda.
Med i bagaget finns ett par halvvantar, en höger och en vänstervante!

16 maj 2012

Njuter

av att känna ullen flyta mellan fingrarna.
Spinner Lothlorien.

15 maj 2012

Knäppt?

Knappfunderingar

14 maj 2012

Nu är det bara hålen kvar

men kan fortfarande inte ta beslut om fyllning....

13 maj 2012

Hur gör man nu?

My Heaven ser inte mycket ut för världen än, men DET är jag inte orolig för, vet ju vad som händer när man blockar spetstickade sjalar. Det jag är orolig för är garnåtgången...tror inte garnet räcker och eftersom det är handfärgat går det inte att köpa mer i samma färg (jag har kollat).
Snart är det dessutom dags att sticka rätstickning istället för spets, men jag är sugen på att fortsätta med spetsmönstret hela vägen, tror jag i alla fall. Känner mig otroligt obeslutsam och UFOrisken är stor....

12 maj 2012

Ränder, ränder, ränder

Blir sommaren som våren känns, kommer det bli skönt med en värmande sommarkofta.
Bara ärmarna kvar...och ett antal trådar att fästa.

11 maj 2012

Har påbörjat ännu en av Triinus sjalar

Sjalen heter  "Till Inga-Britt".
Stickar i supertunn merino från TK Yarns.

10 maj 2012

Slut på inspirationen

Nu är tråkigt nog inspirationskursen slut, men minnen i form av påbörjade projekt har jag i alla fall.
Triinu har designat en sjal som hon kallar Citronfjäril, tror namnet kommer från färgen hon stickat i inte sjalens form.
Jag provstickade i tunn naturfärgad ull. Observera att jag testat att maska av med och utan picoter och hur olika det blir.
Har valt att sticka sjalen i lin (TK Yarns Lin 1.0), fick för mej att det skulle bli bra. Eftersom färgvalet föll på svart istället för lime/gul/grönt passar nog namnet sorgmantel (fast fjärilen inte är riktigt svart) bättre. Låter kanske lite deppigt, men sorgmantel är faktiskt en riktigt vacker fjäril.

9 maj 2012

Fler små stygn

Det går lite trögt med broderandet just nu, har lite svårt att hitta inspirationen. Har i alla fall broderat lite mer Sashiko.
Tanken är att det skall bli en påse av något slag (den som gissar på stickpåse är en riktig lågoddsare).
Detta blir ena sidan, nu gäller det bara att hitta på något till andra sidan...

8 maj 2012

Besvärande kroppsuppfattning

För en stickare vore det väl lika illa med två vänsterhänder som det är för en dansare med två vänsterfötter. Nu verkar det som om jag tror att jag har det.
Tanken var att jag skulle ha ett par halvvantar att brodera på när jag åker till Dala-Floda nästa vecka, nu börjar det kännas lite stressigt. Gör om gör rätt!

7 maj 2012

Sista rutan stickad

I det här projektet i alla fall.
Även om ja skulle kunna sticka fler, så får ju inte sjalen bli hur stor som helst.
Har börjat sticka kant,
men ännu inte bestämt vad jag skall göra med hålen.
Har börjat fundera på om det inte blir många färger istället för en.