31 okt. 2011

Det blev bra till slut

Som jag misstänkte blev inte halskanten på min Contigous helt bra, den blev lite för hög bak och vek sig lite utåt.
Repade upp uppläggningen och de första varven. Besvärligt i samarbetsovillig mohair, men väl värt besväret.
Nu har jag en tröja som är som en smekning mot kroppen och silket ger tyngd och håller mohairen på plats så att det inte blir allt för luddigt.
 Tycker att "dragspelsstickningen" passar bra som avslutning.

30 okt. 2011

Mysteriet löst

och sockorna färdigstickade. Förvånas fortfarande över att ett halvt sockben blivit långrandigt....varför inte hela eller båda eller inte alls....
Tror att det var en klar fördel för det gladfärgade sockgarnet att kombineras med ett enfärgat garn, annars hade nog sockorna blivit allt för heta....

29 okt. 2011

Tummen upp

för alla rara kommentarer på mina halvvantar, jag blir verkligen jätteglad!
För att fira det och det fantastiska höstvädret är det halva priset på beskrivningen idag, lördag:-). Beskrivningen hittar du här:

28 okt. 2011

Nu matchar de!

 De randiga muddarna med prickrutor är klara och matchar perfekt min kappa!
Är riktigt nöjd med hur jag fick mönstret att stämma i tumkilen, är man detaljfokuserad så är man. Det är dock inte blogger som gillar att vända bilder på sitt sätt...eller är det så att alla ränder måste ligga åt samma håll samma dag?

27 okt. 2011

KroKALong på tu man hand

är man riktigt noga så är det väl faktiskt 4 händer...
Målet är att vi skall kroka var sin Anaïs, och det är nog tur att vi hjälps åt, det blev många provlappar innan vi fick fram en passande krokfasthet i de olika teknikerna. Garnet vi använder är Andes från garnstudio. Det kommer att bli en hel del räknande...det kan jag lova redan nu. Upptäckte i alla fall, trots att jag har massor av kroknålar så var alla för små, otroligt fustrerande för jag vill ju börja NUUUU (läs igår). Men jag vet var hjälp finns att få (köpa:-)).

26 okt. 2011

Urk, usch och fy

så fult det blev, så fult att även bilderna blev dåliga...borde kanske släckt lampan....
Ibland blir det bara så att man fortsätter att sticka fast det inte blir bra. Hade jag bara lyft blicken lite borde jag väl ha sett hur fula knapphålen blivit.
Kan faktiskt inte fatta att jag tyckte det såg snyggt ut på nära håll heller, men ibland vill man inte bara se. Får skylla på att det börjar bli mörkt på kvällarna.
Har dessutom provat och det behövs faktiskt knappar eller knapphål över huvud taget. Att repa upp i patentstickning är inte det man önskar högst, men nu är det gjort. Kanske behöver projektet vila lite innan jag startar om....undrar var jag lade stickorna...

25 okt. 2011

Blockning pågår

 Det kan låta ofattbart, men jag älskar faktiskt att blocka sjalar.
Att se hur en hög skrynkliga maskor rätar på sig och bildar en vacker struktur eller ett vackert mönster....

24 okt. 2011

Randigt blev prickrutigt

På finpromenad med mannen i härlig höstsol (på väg till kyrkan för att lyssna till dotterns körsång) fick jag anledning till att använda nya höstkappan i härligt orange.
Att matcha till orange är inte lätt, men min Yrsa i härligt, äkta, grått, svenskt garn från Grimslätt tycker jag passar utmärkt.
Halvvantarna med Rovaniemimönster (som var de bästa jag hittade) passar däremot sämre.
Bra anledning till att sticka nya halvvantar. Hade tänkt mig randigt, redan när jag köpte garnet, att jag istället lät mig inspireras av norska fanatröjor måste bero på att jag tillbringat en vecka med två norskor....

23 okt. 2011

Ett av 2000

Har hämtat mitt löv (nummer 1732) som skall "pimpas" för att sedan vara med på Liljevalchs nästa sommar. Som garnoholic kommer givetvis garn vara mitt främsta arbetsmaterial och grönt känns ganska naturligt även om löven inte är så gröna nu...
Just nu övar lövet på att känna sig som ett löv bland andra och jag funderar och letar grönt garn...grönt är inte min främsta färg så mängden grönt i stashen verkar inte vara så stor....

22 okt. 2011

Vågstickning

Jag gillar inte onödiga garnrester som blir liggande (garnmissbruk?), så jag använder gärna vågen när jag stickar. Speciellt när jag stickar sjalar.
Det är lätt att väga garnet som är kvar lite då och då (oftare mot slutet) för att räkna ut hur många varv garnet räcker till. Man får tänka på att avmaskningen drar lite mer garn än ett vanligt varv...jag brukar räkna med det dubbla och det har funkat hittills.
1 gram kvar och 99 gram uppstickade känns som ett bra resultat, dags att blocka!

21 okt. 2011

Uppifrån och ner

Mycket mäta, lite räkna och en hel del funderande krävdes av deltagarna i kursen att "sticka tröja uppifrån och ner efter egna mått".
Provlappar i valfritt garn hade deltagarna både stickat och tvättat (det kan hända en hel del med stickfastheten när man tvättar det stickade första gången) hemma, stickfastheten är ju grunden för en beskrivning. Sedan mättes både den egna kroppen och medhavda plagg i passande storlek och vi diskuterade skillnaden på kroppsmått och plaggmått. Efter en del räknande (efter mall och med miniräknare) hade alla var sin beskrivning till en baströja efter önskade mått och till det garn man stickat provlappen. Dags att gå hem och lägga upp:-)

20 okt. 2011

För långa?

Sockor är ett perfekt reseprojekt. Får plats i väskan och lätt att plocka fram när det blir en liten paus på tunnelbanan eller ett trevligt fik.
Min färgkombination ser lite lätt galen ut men är rolig att sticka...så rolig att fötterna nog blivit lite långa. Garnerna jag stickar i är svart Sockwool och färgglad Online, den senare inköpt till min discoutmaning i "So you think you can knit" (blev aldrig använd - idéerna var fler än vad tiden räckte till). 4:e ledtråden har kommit idag så nu är det "bara" att göra klart.

19 okt. 2011

Bättre än en bal på slottet

Börjar med det bästa, avslutningen på veckan i New York tillsammans med två andra garnfrälsta Ann och Marit - Ullfestivalen i RHINEBECK!
I tidig morgonstund åkte vi med busstur arrangerad av La Casita.
Ett perfekt sätt att ta sig till Rhinebek då våra förköpta biljetter gjorde att vi kunde passera den låååånga kön (fast vi var där när de öppnade).
På Rhinebeck kan man köpa ALLT, ett får, fäll från ett namngivet nyklippt får i önskad ullsort, bara lite ull eller redan kardad ull eller varför inte verktyg att spinna med eller garn...
Trodde inte att det fanns så många garnsorter som jag aldrig hört talas om, men det var både små spinnerier (eller lönspunnet garn?) och handfärgade garner/ull i långa banor.
   


Såg olika spinnverktyg både gamla traditionella och mer moderna, köpte själv en liten Trindle.
Lite "starstruck" blev jag allt när jag träffade Ysolda, hon var rar, signerade min bok och sade några uppskattande ord om min tröja:-).
Mycket folk var det givetvis, Ravelryträffen fyllde en hel gräsmatta! Det är vid sådana här tillfällen man önskar att engelskan vore bättre och att man varit mer aktiv i grupper och forum....
Dagen gick fort och mat hann vi inte med även om det fanns flera tält där man sålde lokala produkter (fårrelaterade?), vi hade dessutom, klokt nog, avstått från att boka några workshops...vem hade kunnat sitta stilla...ja inte jag i alla fall! Kameran hade jag inte så mycket tid för, så håll till godo. Den som är nyfiken på mer kan titta här eller till och med lyssna! här (i Norge finns det faktiskt en podkast!).

18 okt. 2011

Jag tänker på apelsiner

Även sjalen i Tant koftas fina handfärgade garn har vuxit en hel del och är nog halvvägs.
Garnet är ljuvligt, men lite svårstickat, både silke och babyalpacka är ju lite halkigt.

17 okt. 2011

Hemma igen!

Är åter på svensk mark efter en vecka i New York och "a breathtaking" (kommer inte på något bra svenskt uttryck efter att ha pratat en blandning av engelska och norska hela vecka) besök på Rhinebeck. Allt är större i USA, så även förkylningarna (klart oönskad souvenir), så medan jag skapar kraft och försöker samla alla intryck (och få kompletterande bilder från mitt resesällskap) får ni hålla till godo med att få veta hur det gått med mina stickprojekt.
Vi har faktiskt stickat en del också...på caféer, på tunnelbanan, i parker, på hotellet och i bussen tor Rhinebeck.
Västen, eller heter det slipover när det inte är några knappar? i egenspunnet garn är nästan klar, det är bara kragen kvar. Är faktiskt oförskämt (amerikanskt?) nöjd över hur vackert garnet skiftar färg och kan bortse från ojämnheten i det.

12 okt. 2011

Alla goda ting är tre

Har ett tredje projekt i bakfickan om de andra två skulle krascha.

Har för säkerhets skull påbörjat Sticka!s mysteriesockor.

11 okt. 2011

Ännu ett semesterprojekt

Kan inte riskera en resa över Atlanten med endast ett stickprojekt i handbagaget.

Har påbörjat en topdowntröja i mitt handspunna garn för att testa av ett kursupplägg (skall hålla kurs när jag kommer hem igen). Känns lite riskfyllt då provlappen har en stickfasthet på c:a 20m/10 cm men tröjan har c:a 15, garnet är inte helt jämnt...

10 okt. 2011

Rhinebeck here I come

Dags för efterlängtad trip till NYC med avslut i Rhinebeck!
En lång flygresa kräver förberedelser i form av nytt/nya stickprojekt. Har påbörjat en sjal i garnet jag köpte av Tant kofta.

9 okt. 2011

Startskottet har gått

för Sörmlands stickakademi.
Dagen bjöd på många trevliga föredrag och stickgemenskap.

8 okt. 2011

Ullen har blivit garn

Har spunnit den handmålade ullen och tvinnat (ganska löst) den tvåtrådig.
Nu återstår bara att sticka av den.
Det är ungefär 200g så kanske kan det bli en slipover....

7 okt. 2011

Lust att brodera

var namnet på gårdagens provapåkväll på Hemslöjden. På programmet stod påsöm och delsbosöm, frökan var rara Karin Holmberg. För mej fick det räcka med påsöm. Ser så läckert och lätt ut, men ack så svårt att lägga stygnen lagom nära varandra. Fast övning ger färdighet, men det tar nog ett tag tills det blir lika fint som förlagan.

6 okt. 2011

Sickcafé med extra inspiration

På gårdagens stickcafé på Litet Nystan inspirerade Born to knit. Trevligt och mycket inspirerande. Är säker på att jag inte kommer att passera en enda smidesgrind, portal, kakelplatta eller liknande utan att se ett möjligt stickmönster efter detta:-).