30 nov. 2010

WellWell

När jag väl kommit på vad det var som störde mig med Stilwell och vad jag gillade gick det lätt att komma igång, ibland behöver projekt bara "ligga till sig".
Modellen är nästan som Stilwell medan bården är inspirerad av Ryska/Lettiska bårder. Har länge (mååånga år) dreglat över denna tröja (Ravelry-länk) och hickat till varje gång jag sett en bård med liknande mönster. Nu stickar jag ryskt i egen tolkning.

29 nov. 2010

Veckans UFO, vecka 48, före

Med SÅ lite kvar, får mina Bugs bli veckans UFO. Denna vecka blir målet inte att gulla med dem, tycker faktiskt att de borde bli färdiga också....någon ordning får det väl vara såhär före jul.

28 nov. 2010

Veckans UFO, vecka 47, efter

Träffade trevliga tvåändsstickande vänner igår.
Vi pratade stickning, olika Z-tvinnade garner och handspunna dito.
Fick mycket inspiration både vad gäller tvåändsstickning men kanske främst vad gäller kardning och spinning.
Mina tvåändsstickade vantar var med men jag pratade mer än stickade och de har inte blivit så mycket större sedan sist, men en mudd är klar och den andra är påbörjad.
Ha en skön första advent!

27 nov. 2010

Det underliga stickprojektet börjar bli något

Nu kan man nästan gissa sig till vad det skall bli, men kanske inte hur.
En sak är i alla fall säker - jag måste bygga på mina armmuskler för att passa i ärmhålet (eller göra om ärmhålet).

Sett på TV

Jag bara älskar Pingu!

26 nov. 2010

Toppen är toppen

har upptäckt att finska västen egentligen är norsk.
Toppen är den i alla fall. Jag har stickat i Marks & Kattens ECOull som är mjuk och fin fast lite luddig som alla lösspunna entrådiga garner.
De fina knapparna köpte jag av Angeli på Garngalleriet när hon var på Syfestivalen

25 nov. 2010

Det underliga stickprojektet utvecklas

men jag vet inte om det ser mindre underligt ut...

24 nov. 2010

Gör om gör rätt

hur jag än vridit vänt och vikt min fina virkade sexkant har jag inte förstått hur den till slut skall bli en halv kofta. Inte så konstigt, jag har ju gjort fel. Istället för vanliga stolpgrupper valde jag att göra grupperade stolpgrupper (eller vad det nu heter på svenska, clusters heter det på engelska). Tyckte bara att det blev snyggt men inte på att de beter sig annorlunda.
Nu blir min sexkant inte lika fin, utan fladdrig och konstig.
Viker jag de båda sexkanterna är skillnaden stor och nu kan man se att det är kan bli ett plagg. Så kan det gå....

23 nov. 2010

Ny hobby

Har trots inställda kurser äntligen kommit igång att spinna. Lösningen blev privatlektioner och det funkar jättebra.
I början såg det mest ut såhär, men nu blir det mer garnaktigt.
Jag har spunnit lite av ullen från Korpina (så heter fåret som burit ullen) som jag träffade i Värmland i somras och tvinnat den tvåtrådigt. Spinner ullen otvättad och okardad så det får bli som det blir, lite vilt garn.
Har även fått lära mig att karda och även det går bättre och bättre...Ullen är en ljus, nästan vit ull som jag köpte i samband med stickstämman på gotland för några år sedan.
Här har jag kedjetvinnat den.
Att spinna från topsband känns nästan som fusk när man kämpat med att karda, men det känns samtidigt skönt då kardandet är ganska tungt och tar tid.
Detta är BFL från Spinspiration.
Att kedjetvinna är inte lätt, ibland blir det extra effekt utan att jag planerat det.
Just nu spinner jag svartvitt garn från
Corriedaleull som jag inhandlade från Gudruns ullbod på Syfestivalen. Det skall bli spännande och se om det blir som jag tror när jag stickar garnet...är rädd att jag övertvinnar en del.
Här hänger mina första härvor på tork. Ikväll skall jag ha min 3:e spinnlektion:-).

22 nov. 2010

Veckans UFO, vecka 47, före

Veckans UFO är knappt ett UFO bara ett litet embryo och kommer inte bli klart denna vecka. Tanken är istället att jag skall komma igång med tvåändsstickningen då jag skall träffa tvåändsstickningsgruppen från HV på lördag, YEY!
Det skall bli ett par vantar och färgerna är mycket häftigare i verkligheten, den lila nästan brinner om nu lila kan göra det.

21 nov. 2010

Veckans UFO, vecka 46, efter

Helgen på HV har varit intensiv och inneburit en hel del förberedelser, men lärorikt är det minsta man kan säga om kursen:-).
Min halva pi-sjal har varit framme då och då i veckan och nu återstår endast avmaskning, fästa trådar och blockning. Nästan klar, men inte riktigt...

20 nov. 2010

Prestationsångest eller bara beslutsångest?

har jag fått av det fantaska garnet Shelter som jag fick av mannen när jag fyllde år.
Kommer liksom inte igång att sticka i det, hittar inte det riktigt ultimata fina passande projektet. Funderar på en Stilwell men med annan mönsterbård...men kommer inte till beslut där heller....ibland är det som förgjort.

19 nov. 2010

Två releaser på samma dag

Igår var jag först med på releasen av sajten Zickermans värld som skall samla allt från pyssel till konstkantverk. Tanken är även att man skall kunna göra sin röst hörd och vara med att påverka.
Hamnade sedan även på releaseparty av Brodösens nya broderibok. Fult med folk och trevlig stämning även här.
Boken är full av inspiration och saknar helt traditionella broderipekpinnar, ser verkligen fram emot att komma igång att brodera.
Rar dedikation från författarinnan:-).

18 nov. 2010

Stickat från 1700-talet

Igår var det stickcafé på Nordiska Museet.
Kia visade gamla stickprover, många var från 1700-talet.
De flesta var stickade i supertunna garner, det var jätteintressant!
Det blev en hel del bilder, håll till godo med dessa smaskiga smakprov.

17 nov. 2010

Snart klar

Lång och smal ser den finska västen ut att bli....
fast jag vet att det händer "grejer" med ribbstickning vid tvätt...

16 nov. 2010

Blev så sugen på att virka

när jag hittade denna fina virknål i Gävle förra veckan.
Plockade fram lite Kureyon som jag haft liggandes i skåpet ett bra tag. Förstår inte riktigt hur de hamnat i mitt skåp för jag tycker inte att nystanen ser speciellt vackra ut, de liknar mest vattenfärgslådan efter att barnen blandat fritt (blandar man tillräckligt många färger blir det mesta gråbrunt) med lite stickigt gult och illturkos.
Döm om min förvåning när jag ser garnet uppvirkat, tycker att det blir riktigt läckert (måste sett det uppstickat/uppvirkat). Jag planerar att virka en Granny Cardigan. Tyvärr visade sig virknålen vara för liten så den får vila. Tyckte jag tog i när jag valde 5½ mm till ett garn som brukar behöva 4½ mm, men 7 mm visade sig passa bra till mitt handlag/garn/virksätt/projekt.

15 nov. 2010

Veckans UFO, vecka 46, före

1,57 sjal (½pi) saknar kant.
Garnet som jag handmålat är restgarn från Crow Waltz Shawl som inte drog så mycket garn (samtidigt blev den lite mindre än jag tänkt mej). Nu är garnet slut så kanten får bli i en annan färg.

14 nov. 2010

Veckans UFO, vecka 45, efter

Den blev klar, trots att jag stickat om flera gånger. Viken tur att garnet var ganska grovt och snabbstickat.
Den patentstickade halskragen blev mjuk, gosig och helt vändbar.
Det var inte helt lätt att få till ökningarna så att de såg snygga ut även på baksidan, där var det lätt att öka på fel ställe (om man var lat och inte vände på arbetet när man ökade, och det var man...första gången).
Det är inte lätt att hålla sig för skratt när man ser grannen fundersamt kika ut genom fönstret och undra varför någon står och fotograferar sig själv...

13 nov. 2010

Det underliga stickprojektet fortsätter

Nu är de två och det blir inte tröja till någon liten vovve. Garnet som är mjukt och fint heter Baby Alpaka och tillverkas av Schoppel Wolle, jag köpte det av Nysta på syfestivalen.

12 nov. 2010

Ännu ett mobilfodral

Måste börja med att tacka för alla rara kommentarer om min nystickade kofta, blir både generad och stolt på samma gång:-). Jag vill lova att den redan är en favorit!

Mannens mobil fryser inte längre...
Kankse borde han fått det krokade fodralet först på sin födelsedag nästa vecka istället, men precis som Katarinas man har jag lite svårt att behärska mej:-)

10 nov. 2010

Skoldags igen

Idag är det dags för kurs på Västerbergs igen.
I bagaget har jag som vanligt ett antal provlappar.

9 nov. 2010

Bättre än originalet?

Tycker inte att man skall vara rädd för att ändra en modell efter sina egna idéer. Man behöver ju inte "uppfinna hjulet igen", istället kan man stötta sig på en annan beskrivning. Det enda man inte får vara rädd för är att repa upp, men den risken finns ju även om man följer en beskrivning.
Är verkligen nöjd med att jag gjorde långa ärmar på min Fair Isle Collared Jacket, tycker att det passar modellen bättre.
Istället för en stor knapp längst upp har jag 15 små knappar hela vägen.
Gillar brytningen med det mörka och kraftiga mot det ljusa enfärgade och A-lineformen på själva koftan.
Resultatet gör att det verkligen var värt den enformiga enfärgade stickningen. Garnerna jag använt är ekologiska Homestead för de naturfärgade partierna och Garnstudios Nepal för de färgade, gillar båda garnerna skarpt.