31 juli 2009

Det här blev INTE bra

Trots att jag lagt till ett avigt varv (som inte var med i beskrivningen) krullar sig ärmkanten ohämmat.
Det är bara att repa upp, gör nog en lösning liknande den jag valt att göra i nederkanten, hoppas att det blir bra. samtidigt blir det ett enhetligt utseende.

30 juli 2009

Och nu är de två

Bara kroppen kvar....

29 juli 2009

Blomstertid del 3

Även den 3:e delen är stickad i min knallfärgade sjal och nu börjar varven bli låååånga.
Mönstret innehåller ganska mycket slätstickade partier och blir ganska tätt så i samband med ökningarna inför del 4 bytte jag till ett ½ nummer större sticka (från 4mm till 4½mm) för att få ett lite skirare utseende.

28 juli 2009

Matchande färger

Det blev en del virktid i bilen i helgen så min virkade topdownkofta har nu fått kropp.
Nu gäller det att få till ärmarna på ett snyggt sätt. Då kroppen är virkad fram och tillbaka (med nedtag i främre maskbågen) måste även ärmarna virkas fram och tillbaka istället för runt, men jag vill ju inte sy...måste gå att lösa på ett snyggt sätt...med hjälp av smygmaskor kanske?
Färgen matchar väl den lilla guldfisk som tiggde vi bordet som en rar hundvalp när vi åt middag på Räkan i lördags.

27 juli 2009

2 nystan Sagrantino

Såhär ser min Sagrantino ut efter 2 nystan Silk Garden Sock.
Jag vill att den skall bli större så jag har börjat på nystan nummer 3...

26 juli 2009

Inspirationshelg

Mannen och undertecknad har varit på turné i helgen. Bilen gick först till Uddevalla och har du vägarna förbi Bohuslän besök Bohusläns museum och se utställningen "Bohus Stickning och stjärnorna". Har du inte vägarna förbi så se till att få det;-). Utställningen är jättefin och otroligt inspirerande, jag blev så sugen på att sticka ytterligare en bohuströja (har tidigare stickat skogsmörkret), men lyckades inte bestämma mig för vilken. Solveig har tagit fram garn och mönster till flera nya modeller och alla finns att se på utställningen.
Den vackra bilden har mannen tagit och fler finns här.
På vägen hem passerade vi Östergötlande läns museum och för tredje gången fick jag se Britt-Marie Christofferssons alltid lika inspirerande utställning "Stickning ett hantverk att utveckla" och där var även en trevlig utställning om Östergötlands ullspinneri. Man fick fotografera, men endast för enskilt bruk, så inga bilder...det är bara att åka dit!

24 juli 2009

Elefantmössa?

Är det ett tecken...när provlappen ser konstig ut gör den blivande tröjan det också?
Fick för mig att göra ärmarna först istället för kroppen (och fråga mig inte varför) på min andra gråa uppochnerstickade tröja . När en ärm är klar ser det ut såhär:-)

23 juli 2009

Klar en gång till

Visst är det ofattbart att det tar nästan tre! månader att kräftvirka kanter kring hals- och ärmhål på en tunika när det tar knappt två veckor att sticka den.

Borde ha gjort kanterna direkt, det hade varit lättare då eftersom ärmhålen hunnit bli lite uttänjda nu. Dessutom var jag nog mer sugen på att bli klar. Nu är det i alla fall äntligen gjort och jag kan använda tunikanigen.

22 juli 2009

Blomstertid del 2

Blev lite förvånad över att man valt att kombinera ett ganska tätt mönster med ett skirare, men det är svårt att bedöma slutresultatet redan nu. Har lagt till en pärla på varje löv. Stickar snällt vidare, nästan helt efter beskrivning.

21 juli 2009

Nu börjar det roliga

Efter många mörka, svarta, tråkiga och enformiga varv börjar nu oket och den roliga mönsterstickningen:-)

20 juli 2009

Japanbilder

Har nu kompletterat mina inlägg om Japanresan med bilder. Mycket nöje:-)

Tillbaka på jobbet

Det är inte tråkigt att komma tillbaka till jobbet efter semestern när sådana här rara nyheter ligger och väntar.
Zauberball är egentligen ett sockgarn (75% ull och 25% polyamid) men jag funderar på en kjol stickad i remsor som jag sett gjord i Noros sockgarn...det gäller "bara" att välja färg...

19 juli 2009

Medan minnet finns kvar

Det gäller att öva medan man minns hur det gick till. Igår var det perfekt att sitta ute i bra ljus och pilla med pärlor och liten virknål. Idag är det inomhusväder och bokföring:-(.
Båda dessa två är samma som vi fick prova att göra på workshopen, men jag har Midori Nishidas böcker så jag kommer att prova på andra varianter.

18 juli 2009

Trädgårdsstickning

Att sitta ute i trädgården och sticka tycker jag är underbart...blir det för varmt kryper jag bara in i skuggan.
Har inte speciellt gröna fingrar och därför inte särskilt mycket blommor så att sticka Den blomstertid här passar ju perfekt. Tycker att namnet på Stickas! mysteriestickning inbjuder till mycket färg, därav mitt garnval:
  • Illrosa 2-trådigt ullgarn från Borgs som legat och väntat i skåpet på just detta tillfälle.
  • Ett av reagarnerna från Avril (hade faktiskt detta projekt i åtanke vid inköpet) som visade sig bestå av två löst sammantvinnade trådar. När jag delade på garnet visade sig det att trådarna var olika grova. Jag valde att börja med det grövre för att få ett skirare utseende i kanten.
  • Starkorange pärlor. Håller mig till en färg då garnet är så färgstarkt.
Del 1 var lätt och snabbstickad, men jag ligger ju långt efter då del 5 är redan publicerad.

17 juli 2009

Japansk shopping

Det blev en hel del fina inköp gjorda i Japan....
Härliga handfärgade garner från Art Fiber Endo i Kyoto. Den turkosa härvan är pappersgarn gjort av silke. De små spolarna är silke även de men den lilasvarta härvan är bomull (kunde inte motstå färgen).
Avril besökte jag ju flera gånger. Det blev pappersgarner (komplettering till Shippo, ett Shippolinne eller något annat), handfärgat silke som nog kan bli ett fint linne, en härva vitt rami som jag köpte bara för att det är en intressant fiber. I bakgrunden syns några REAkoner av okänt blandinnehåll som troligen kommer att blands med annat garn, stainless steel i mörklila och en kon handfärgat ramigarn.
En hel del "braatthaprylar". Är mycket förtjust i den böjliga linjalen och nålpåträdaren...och givetvis mina "Super Miracle Needle". Köpte även ett set (det med rött fodral) där det ligger tre par av två krokar (som ser lite annorlunda ut) av samma storlek...skall bli spännande att se om jag lyckas klura ut hur jag skall använda dem efter den japanska beskrivningen eller om jag kan använda dem som Super Miracle Needle även om kroken ser annorlunda ut.
En hel del böcker blev det också...fast det kunde blivit ännu fler....

16 juli 2009

Dags att prova

Det ser ut att funka!

15 juli 2009

Hemma igen

Efter lång hemresa, nästen ett dygn inklusive väntetider, är vi hemma igen. Mina Nutkin hann nästan att bli färdigstickade då det funkar utmärkt med KnitPro trästickor både genom security check och på planet (inte en enda kommentar).
Det är bara lite på skaften kvar och så måste jag besluta hur jag skall göra övre kanten...skall jag göra vikkant som på beskrivningen eller ribb som jag sett att många gjort?

13 juli 2009

Mot slutet


Shinkansen mot Tokyo igen. Skönt för trötta, blåsiga fötter. Med lite handarbetstid är min virkade kofta nere vid ärmhålorna igen och nu ser det MYCKET bättre ut (jämför med hur den ser ut här).
Avslutade dagen med en middag på 53:e våningen med solnedgång och fantastiskt utsikt över hela Tokyo. Imorgon flyger vi hemåt igen. Tiden har gått gräsligt fort, men minnena är många och fantastiska.

12 juli 2009

Nu vet jag vad jag vill ha!

Jag VILL ha en Japansk trädgård!
Besökte silverpaviljongen som inte var särskilt imponerande (silver fick den aldrig och nu renoverades den), men trädgården...en sådan härlig oas vill jag ha. Undrar om vår trädgård kan fungera? Mossa har vi, stenar, träd och buskar finns i överflöd (kan man använda ogräs?), tror att det enda som saknas är ett vattendrag (behövs det? eller kan grannarnas damm räknas), japansk struktur samt framför allt en japan med nagelsax...
Gick sedan filosofens promenad, härligt trots att solen sken ordentligt idag (första gången sedan vi kom hit).
Åkte till en otroligt söndagsstilla del av Kyoto (det mest livfulla var en begravning) för att besöka en marknad med textil inriktning. Vet inte om vi blivit lurade eller gått fel... Råkade istället göra ännu ett återbesök på ett SÖNDAGSÖPPET Avril för mer pappersgarn. Fick nya idéer av nya boken som jag inte förstår ett ord av då den i princip enbart är på japanska, men bilder hjälper långt.
Sista promenaden i Kyoto gjorde vi i Gion-området, hade turen att se några Geishor och några Meiko fast det inte var så sent på kvällen:-)

11 juli 2009

Gammal och modern kultur

Dagens övningar har inneburit besök på en helgedom där det fanns stigar i skogen med hundratals orangeröda tori-portar...hur häftigt som helst. Vi besökte även Japans mangamuseum...roade vissa av oss mer än andra;-).
Lite shopping hanns det med också, bla i en välutrustad hobbyaffär (Panduro släng dig i väggen), och ett återbesök till Avril där jag köpte lite pappersgarn för att komplettera min Shippo (kanske till något mer än en sjal) och lite reagarn.
Besökte även en bokhandel för att inhandla lite Manga till dottern när jag råkade ramla över en bok gjorde av en av Avrils designers - I like!
Dagen avslutades med en härlig middag där vi själva grillade vår mat, MUMS!

Jag lovar att försöka sortera upp mina bilder och komplettera blogginläggen senare. Den som törstar efter icke garnrelaterade bilder kan kika på KM's blog, honom är det mer ordning på.

10 juli 2009

Trötta fötter

Idag har det blivit en hel del vandrande, men nu vet vi hur bussarna funkar så imorgon blir det nog busskort;-).
Har sett den fantastiska gyllene paviljongen, zenträdgårdar, massor av helgedomar varav en med 80! olika lotussorter. Jag har aldrig sett lotusblommor på detta sätt och blev helt betagen...resesällskapets kameror gick varma vill jag lova!.
Besökte även Art Fiber Endo där man färgar alla sina garner själva. Vi hittade färgeriet först men kvinnan som "hade hand om et" tog oss till butiken och visade oss runt. Hon var urtrevlig och att undvika shopping var omöjligt!.
Gick även tillbaka till Tanaka nao, köpte inte några pigment men väl sidensjalar att färga och prova lite shibori på.

9 juli 2009

Shinkanssockor

Resan från Tokyo till Kyoto med Shinkansen var snabb mjuk och fin, perfekt för sockstickning så min ena randiga socka blev klar och jag hann precis börja på nr 2.
Kyoto är en mycket lugnare stad än Tokyo, dessutom bor vi på ett litet och stillsamt japanskt hotell och skall sova på tatamimattor ikväll.
Kyotos storlek är mer behändig och vi har hunnit vandra runt en del, skönt att slippa tunnelbanan. När man går får man bättre översikt. Har bla hunnit besöka en butik som säljer pigment och material till shibori och annan färgning, en butik som säljer färdig shibori och Avril (som nu reade här).
Inga inköp gjorda, men allt ligger så lättillgängligt att det kan bli fler försök.

8 juli 2009

Fiskferie

Skall man besöka Tokyos fiskmarknad skall man undvika att göra det i samband med stjärnhögtiden, då skall man hänga upp dikter istället. Så trots vi var uppe i gryningen fick vi inte se en enda firre...lite sega av den tidiga morgonen passade det utmärkt att lugnt strosa runt i de kejserliga trädgårdarna och åka runt på den konstgjorda ön Daiba. Daiba byggdes i hamninloppet som hinder för utlänningarnas svarta skepp men vi fick komma dit och beskåda den spännande arkitekturen. Åt middag med utsikt mot Rainbow bridge och njöt av ljusspelet från alla båtar.
Det är helt OK att sticka på Tokyos tunnelbana, ingen verkar reagera.....gjorde ett par varv på mina Nutkin bara för att testa.

7 juli 2009

Shoppingdag

Dagen har gått i shoppingens tecken. Vi har sopat Ginza rent;-). Hela familjen har utrustats med yukatan (kimono i bomull) och Mujis klädrea (härliga och rena linjer i naturmaterial) gav djupa spår i plånboken. Avslutade med att köpa några av det konkursdrabbade bokförlaget Ondoris fina hantverksböcker till halva priset...önskar att övervikt vore ett okänt begrepp!

Åter i Tokyo

På tågresan tillbaka till Tokyo provstickade jag med Vännen S's hjälp Kirjas "Reversible fishermans rib" (från en av workshopsen jag inte kunde delta i, man hann ju inte alla). Skulle kalla tekniken vändbar tvåfärgspatent på svenska. Några av proverna blev jättebra, men den förskjutna- och zigzagvarianten blev inte lika snygga...får öva vidare...
Väl tillbaka till Tokyo blev det åter en visit på närmsta garnaffären för att komplettera med "Japanese Super Miracle Needle" i fler storlekar...man vill ju kunna fortsätta att öva tekniken och nålarna finns inte att köpa hemma samt böcker skrivna av dem som höll workshopsen.

6 juli 2009

Nu ar det slut

Även gårdagen innehöll 2 workshops.
På den 1:a fick vi kombinera virkat och stickat och även lite pärlor fanns med i spelet. Hatta, vår japanska lärare var otroligt skicklig och rar.
Den 2:a (som jag innan dissat totalt) var fantastisk. Midori Nishida och Kuma Imamura visade hur man kunde virka kanter med pärlor inspirerat av turkisk virkning.
Det blev bla små blommor och frukter. Låter heltradigt men det var det inte...jag ar helt såld. Både gulligt och roligt.
På kvällen var det stort farvälparty och i morse fortsatte de flesta på en rundtrip i Kyoto. Jag åker tillbaka till Tokyo & familjen för att ha lite vanlig semester. Hoppas även att hinna sticka & virka lite på mina WIP istället för att bara göra provlappar.

4 juli 2009

Fler workshops

Har idag hunnit med 2 workshops.
En teknikinriktad där vi med hjälp av Koses fantastiska kunskap (hon är en riktig sticktekniker)gjorde osynliga sommar (maskstygn i rätstickat, resår och flätstickat), vi fick flera bra tips. Lärde mig bla ett snabbare satt att virka upp maskor.












På eftermiddagen har Yukiko Ohnishi lärt oss att göra en japansk "thimble". En sådan behöver jag när jag skall sy mig en kimono....
Däremellan klämde jag en maffig mjukglass gjord på Seisen Ryo's egna mejeri, man föder upp jearseykor här.