31 dec. 2008

Restgarnsprojekt

Sist ut 2008 är Loony Tam. Mönstret är designat av 4 stickerskor där vi gjort en del var utan att få se vad övriga gjort förrän det hela var klart - kul idé.
Garnet jag använt är dubbel tråd av Drops alpacka + lite handmålad alpacka, ibland samma kulör och ibland olika färger. Det inte fel att ha restgarner i många olika färger, särskilt till ett sånt här projekt där det inte går åt så mycket garn av varje färg.
För att få fram det riktiga baskerstuket gäller det att blocka ordentligt (annars blir det en vanlig mössa), en tallrik är ett perfekt hjälpmedel.
Nu skall jag till butiken och intensivklappa garn, det är inventering som står på dagens agenda denna årets sista dag.
Önskar ett riktigt Gott Nytt stickår!

30 dec. 2008

Vintervit

Mer vit än Stockholmsvintern är min sjal i BabyECOull. Sjalen såg ganska tråkig ut färdigstickad både utan och med virkad kant, men efter blockning blev den jättefin. Ökningssättet gör att sjalen är bredare än hög och den funkar utmärkt som supermjuk halsduk.

29 dec. 2008

Lura ögat

Efter gårdagens besök på Nationalmuseum kändes kontstickning som ett perfekt sticksätt.
Ser flätat ut utan att vara det. Skall bli en Lady Eleanor fast trekantig.

28 dec. 2008

Ny teknik = nya sockor


När jag ser en ny teknik blir jag alltid lika sugen på (läs kan INTE låta bli) att testa den i ett nytt projekt. På Knitting Daily visar Eunny Jang "tubular cast on" som skall vara mycket stretchig.
Skulle därmed passa ypperligt på ett par sockor stickade uppifrån och ner (vilket jag undviker pga att alla uppläggningar känns stumma mot mina kraftiga vader).
Sockor att testa tekniken på blev Chevalier socks som känns jobbiga att räkna om för att stickas fån tån istället. Dessutom är decembersockor i Stickameras sockklubb.
Det var lite pilligt att överföra tekniken till att sticka runt + att flytta om maskorna till 2-stegsresår.
Men det verkar funka! Vi får se om det känns lika bekvämt när sockan är klar.

27 dec. 2008

Annorlunda sockor

Jomenvisst blev det ett par sockor, även om jag inte tror att de passar en baketspelare, det skulle vara en liten en i så fall. De passar undertecknad som är lika usel i basket som i alla andra sporter där man av någon underlig anledning skall plocka in detta runda objekt som verkar ha ett helt eget liv och oförståligt rörelsemönster. Modellen hittade jag i REGIA magasin 112. Rolig och annorlunda sockstickning, men jag tycker att skaften kunde ha varit lite längre, det räckte ändå inte med ett nystan till ett par.

26 dec. 2008

Julen är här och nästan över

Och julkalendern är färdigstickad.
Trots att jag fotade ute mitt på dagen krävdes blixt för att färgen skulle bli nästan så djupröd som den är i verkligheten.
Tack Johanna för trevlig och ostressig kalenderstickning!

25 dec. 2008

Julklapparna

Det är ju ingen hemlis vad som var i paketen längre så nu kan jag visa riktiga bilder på de julklappar jag stickat.
Raggsockor till äldsta dotterns amerikanske pojkvän som fryser fötterna av sig på Fort Hays State University (vars lag heter Tigers). Sockorna är stickade i raggsocksgarn och randade med Heavens hand.
Ett par raggsockor till yngsta dottern vars favvofärg är svart (därav den svarta randen). Nu skall vi väl slippa paniken den dag de skall åka skridskor i skolan och vi samma morgonen upptäcker att hon inte har några raggisar (det är väl ingen som känner igen detta fenomen, eller hur?). Sockorna är stickade i dubbelt garn, en tråd av sockgarnet under granen + Arwetta merinosockgarn.
Turn A Square till mannen som numer inte fryser om huvudet. Mössan är stickad i Classic Alpaca och Silk Garden.

24 dec. 2008

God Jul & Gott Nytt År!

God Jul & Gott Nytt År vill jag önska alla!

23 dec. 2008

Årets sista julklapp

Tre hemstickade julklappar fick det bli i år, nu hinner jag inte fler.
Även i detta projekt fick jag glädje av tekniken att sticka jogless stripes (finns det någon bra benämning på svenska?), denna gång versionen för smala ränder.

22 dec. 2008

Julshopping

Har sett en hel del inspirerande julskyltning på stan!
Nu vet jag varför jag skall göra alla de där gulliga små djuren som man ser överallt.
En sånhär vill jag ju bara ha!

Mer julklappstickning

Här kommer fler stickade juklappar, men här är det inte jag som stickat, jag är "bara" stolt moder (igen). Det är yngsta dottern som stickat till en av sina kompisar, samma modell som hon tidigare stickat till sej själv.

21 dec. 2008

En julkalpp till

Julklapp nummer 2 är klar.
Vill inte avslöja mer nu än att mottagaren gillar svart....och lite ceriserosa.

20 dec. 2008

Fyrkantigt

Ryggstycket till Vendetröjan är klart. Tycker att delarna ser väldigt fyrkantiga och stela ut, men jag vill lova att de i gengäld är otroligt mjuka. Det hela ser inte mindre underligt ut när jag plockat upp maskor och fogat ihop alla tre delarna till ett. Fortsättningen kommer att bestå av låååånga varv...

19 dec. 2008

Ännu mera kalender

Nu börjar det hända något och man kan ana slutet....

18 dec. 2008

Första julklappen

Årets första julklapp är färdigstickad.
Vågar inte visa mer avslöjande bild nu då jag är osäker på om mottagaren läser min blog, kan dock avslöja att mottagaren är en tiger.

17 dec. 2008

Gammal fuskmöbius

Bilder på min gamla rätstickade (med hålvarv här och där) fuskmöbius. Den är stickad i entrådig självrandande ull.

Fuskmöbius

När man gör en möbiussjal skall det vara en speciell uppläggning och sedan stickar man inifrån och ut. Resultatet blir en sjal man lägger över axlarna med ½varvs vridning.
Jag fuskar och vrider uppläggningsvarvet när jag stickar runt och får därmed en sjal som vrider sig ett helt varv istället. Garnet jag stickar i är en tråd djuplila mullbärssilke och en tråd cerise kidmohair.
Jag lägger oftast inte möbiussjalen om axlarna utan vrider den dubbelt om halsen istället. Lovar att visa bild när den är klar, hittar ingen bild på min gamla.
Det är en tysk matematiker som kommit på Möbiusslingan.

16 dec. 2008

I ull istället för bomull

Marks & Kattens har tillsammans med Föräldrar & barn tagit fram en ursöt och enkel liten babykollektion som är uppstickad i M&K ECOBabybomull. Min version blev i M&K ECObabyull istället (är någon förvånad?).

15 dec. 2008

Mera kalender

Julkalenderstickningen börjar bli lång och fick komma ut I SOLEN! för fotografering idag.