31 okt. 2008

Det blev Frans

Den rätstickade mohair/linsjalen är klar...och det blev faktiskt frans också. Det lilafärgade recyklade Himalayasilket var alldeles för "rätt" i färg för att jag skulle kunna motstå frestelsen. Får se hur väl jag kommer att trivas med min första Frans-sjal. Det gick åt 100g Prisma mohair, 100g Kalinka och nästan 100g Himalayasilke, stickor 10 mm.

30 okt. 2008

Virkning för "nördar" I

Det är inte bara undertecknad som får handarbetsaktiviteter i födelsedagspresent. En av deltagarna i gårdagens ribbvirkningskurs kom glatt överraskad med två av sina gratulanter.
Ibland är det så skönt att bara få snöa in och prova olika versioner av en teknik utan krav på att det skall bli något.

29 okt. 2008

Så kan det bli

Läs mer här.

Sakta men säkert

1 ärm är klar till omlotkoftan i ECOull och en är på gång. Den första verkar OK (innan montering) så denna gång kanske jag slipper sticka 3 ärmar.

28 okt. 2008

Stolt moder

Stolt moder kan härmed förevisa yngsta dotterns egenhändigt stickade muddar i Eskimo.
Här finns det nog mer anlag än intresse.

27 okt. 2008

Spetssjalett?

Av 50g Kureyon sock har min Little arrowhead shawl redan fler rapporter än vad beskrivningen föreskriver, men den är inte särskilt stor. Jag fortsätter en bit till innan jag börjar på kanten.

26 okt. 2008

Bästa födelsedagspresenten

Bästa födelsedagspresenten fick jag av familjen - en hel helg med stickning. Vi har varit ett 20-tal glada stickerskor på Syninge kursgård som stickat flerfärgsmönster, men istället för att sticka med två färger samtidigt har vi lyft maskor. Efter en helg såg min arbetsplats ut såhär (kamerans blixt orkade bara med närbilder och inga miljöbilder, gladast för det är nog):
Och mer strukturerade såg provlapparna ut såhär, det är nästan otroligt att man aldrig stickar med mer än färg åt gången.
Är nu helt bortTyllrad och har givetvis massor av nya idéer och några kanskesmåprojekt påbörjade.

24 okt. 2008

Mer knappinspiration

Visst är det kul att "bara" en knapp kan inspirera till ett helt projekt.
Och visst är dessa söta, blir nästan sugen på att sticka en barntröja...

23 okt. 2008

Stickar vidare

Tack för alla rara och värmande kommentarer till gårdagens inlägg. Känn lite skönt att få gnälla av sig även om det egentligen hjälper och jag troligen inte kommer att se plaggen igen. Får fundera på hur plaggen skall låsas fast i butiken i fortsättningen (tackar för tips), men hur det än bli så kommer det tråkigt nog bli svårare att prova för alla ärliga kunder.

Jag stickar i alla fall vidare...för ett tag sedan fick jag in denna läckra knapp
och till knappen skall jag sticka en Vendetröja designad av den duktiga danskan Jytte Slente. Koftan går att bära på två sätt; kort med stor krage eller lite längre med mindre krage. Garnet jag stickar i är den supermjuka merinon Lucca och jag gillar skarpt de små tweedplupparna som ger extra liv. Garn, beskrivning (på danska) och knapp hittar man här.

22 okt. 2008

Nu har det hänt igen!

Jag har blivit av med plagg ur butiken igen. Jag känner mig så ledsen och förnedrad. Igår upptäckte jag att min ganska nystickade lila linkofta var borta
och för ett tag sedan försvann denna
och för ännu längre sedan den här
och ingen har väl glömt dessa.
Jag undrar om den som stjäl av oss små näringsidkare verkligen förstår hur hårt det påverkar oss. Det finns inga försäkringar eller annat som täcker, det är precis som om att bli bestulen direkt ur plånboken.
Förstår de att för handstickade plagg av egen design ligger det många hundra timmars jobb bakom; planering, provstickning, uppstickning, upprepning, dokumentation etc. Jag som gör allt själv börjar fundera på om det verkligen är värt besväret att designa och sticka upp plagg och sedan visa upp dem i butiken. Mitt syfte är ju att inspirera, men detta känns verkligen inte inspirerande.
Om du som tagit plaggen läser detta och ångrar dej, lägg dem i en påse och lämna in dem till min granne i tobaksaffären. Du behöver inte förklara (han vet inte) och han kommer inte att undra varför du lämnar ett paket till mej.
Jag känner mej bara så ledsen och besviken.

21 okt. 2008

Ziggy is no more

Det skall vara roligt att sticka, så Ziggy är upprepade. När/om jag hittar ett BRA sätt att kombinera mönstret med en häl som passar min fot kanske de får en ny chans.
Stickar istället en Little Arrowhead shawl av garnet (Kureyon sock), det kan nog bli fint. Behöver en ny pendeltågsstickning och mönstret är så lätt att det borde kunna funka.

20 okt. 2008

Vill du vinna?

Vill du vinna en söt necessär från Retro elephant? Kolla här!

Festival del 4

Fjärde ledtråden på Festivalsjalen är färdigstickad och nu kan även jag (tack vare längre sticka) se den halva stjärnan.
Funderar lite över storleken, gillar stooora sjalar och har fortfarande 1/3 av garnet kvar, samtidigt vet jag ju att mycket kan hända när man blockar. Jag är "duktig" (försöker behärska mej) och väntar på den sista och 5:e ledtråden innan jag hittar på något (dumt?).

19 okt. 2008

Vantmakarvernissage

Igår var det svart av folk både i och utanför butiken! Alla ville se Vantmakarnas vackra alster, det var hur roligt som helst:-).
Traditionsenligt serverades det specialgjorda vantkakor.
Glada och stolta vantmakare.
Hösthäst eller höstko?
Nöjdast var nog lillÅke som förärats vantmakarskapad slipover och mössa (och fluga förstås) dagen i ära.
Utställningen pågår till 3 november. Några alster går att köpa och andra finns det mönster till så att man kan sticka själv (mönstren säljs av vantmakarna i butiken så länge utställningen pågår), en del får man bara titta på. Har du inte möjlighet att titta förbi så kommer det att komma fler bilder på Butikens hemsida inom kort.

18 okt. 2008

Värmande höstfärger

Jag vet att vi påverkas av färger men vet inte riktigt hur. Någon berättade nyligen att ett par röda sockor känns varmare än ett par svarta. Om detta stämmer vet jag inte, men jag blir i alla fall alldeles varm av dessa vackra färger!

17 okt. 2008

Rätt och enkelt

Mohair brukar inte vara min starka sida, men ibland kan en färgkombination göra susen. Lila/grå/mörkturkos Prisma fick mej på fall och jag blandar mohairen med lila Kalinka (lingarn). Eftersom garnet är vackert i sig blir det en enkel rätstickad trekantssjal. Har hört att man kan göra omslagsökningar i mitten när man stickar nerifrån (jag brukar göra det när jag stickar från nacken och utåt), för att få en snygg "ryggrad", men inte lyckas jag med det! Sjalen blir i alla fall inte trekantig...tack vare lingarnet var det inget problem att repa upp.
Har omstartatat med ökningar i början av varje varv istället. Har dessutom bytt från stickor 12 mm till 10 mm vilket passar mig bättre. Sjalen är halvfärdig och jag har börjat fundera på om den inte behöver en frans (vad har hänt? frans brukar inte vara min grej heller) i lila sarisilke.

16 okt. 2008

Fartfylld virkning

Att det går snabbt att virka vantar i Eskimo är en av erfarenheterna från gårdagens kurs i vantvirkning. De som var lite drivna virkare hann i rasande takt både att provvirka samtliga moment och göra klart en hel vante. Även konsten att foga garn genom valkning lärdes ut. Det är perfekt att göra i ett så tjockt garn som Eskimo, och det är skönt att slippa fästa trådarna.
Man kan undra om det inte kommer att finnas virkade vantar i några mjuka paket i år?
Min vante blev bara halv...men det kommer att bli ett helt par...nån gång....baskern kräver det.

15 okt. 2008

Förbaskrade beskrivning

Lydig som jag är (ibland i alla fall) gjorde precis som det stod i beskrivningen,
FAST Maria Gullberg lärt mig att man gör en luftmaska vid varvbyte när man virkar fasta maskor (vilken skillnad!).
När jag tvättat baskern blev det tom ännu snyggare.
Ikväll skall jag påbörja ett par matchande vantar.

14 okt. 2008

På lördag är det vernissage i butiken!

Välkommen till S:t Paulsgatan 20 i Stockholm!

Festival Del 3

Nu är mönstret mer lättstickat, fast maskorna börjar bli många. Sjalen är så vid att inte ens min 150 cm KnitPicks-sticka räcker till när jag lägger ut den.
Fler blommor!

13 okt. 2008

Mjuk som bara den

När man har hängt mjölkgarnssjalen om halsen vill man nästan inte ta av den, så mjuk är den. Har inte stickat så många raka sjalar tidigare, men jag tror att denna som inte är så stor kan bli användbar (om inte bara för att den är såååå mjuk).





Det är inte lätt att blocka rakt fast jag har lockningswire.

Färgchock

Har färgat nästa hela dagen idag, så det blev både sjal- och sockgarn (inklusive testfärgning av ett lite grövre 6-trådigt sockgarn).

12 okt. 2008

Härlig helg

Det har stickats, sytts och broderats i butiken hela helgen. Inger har varit på besök ifrån Lund och lärt oss hur man gör en Spedetröja. Frågan är vilket som är svårast, tvåändsuppläggning eller att sy små fina stygn (jag vet vad jag tycker i alla fall).
MEN, hör och häpna, efter ca 1½ år är min, delvis maskinstickade, spedetröja klar! Ja, nästan i alla fall, det återstår några knappar som skall sys i + lite arbete vid strykbrädan. Jag är stolt och nöjd. Nästa steg blir att
  1. Dekorera de muddar jag stickade långt innan jag påbörjade tröjan, men som fortfarande är odekorerade.
  2. Sticka ett par gråa muddar till ett snyggt band jag köpte för många år sedan i Oslo.
  3. Handsticka en spedetröja i vitt med MYCKET reliefmönster.

Jag hoppas på ett långt liv:-)