30 juni 2008

En ärm klar

Fast jag inte kom i mål är jag stolt över att ha en färdig ärm (som passar)! Nästa mål är att hålla Aberladyn igång och få henne klar denna? sommar... trösten är ju att det i princip inte är någon montering, bara knappslån och lite trådar att fästa.

29 juni 2008

Svart som natten

Den skall bli helsvart, även om den ser lite grå ut på bilden, min February lady sweater. Det är många som stickar den, det finns tom en svensk KAL för den.
Jag stickar i en tråd Drops alpacka + en tråd kabeltvinnad bomull och använder harmonistickor 5mm. Än så länge följer jag mönstret:-), men funderar på längre (och smalare) ärmar.

28 juni 2008

Japansk lycka

eller snarare lycka på japanska.
Funderar på att semestervirka en sjal av små rundlar, köpte därför dessa böcker av Eva. Gillar de japanska böckerna, de är instruktiva med vackra bilder och det gör inget att man inte kan språket.

27 juni 2008

Myrsteg

Det känns som om jag springer med myrsteg när jag stickar på Aberladyn, men det är nog mest för att det är så mycket annat jag vill göra. Nu när jag kommit såhär långt vågar jag inte lägga undan henne innan hon är klar. Status just nu:
  • Ärm 2 är halvklar
  • Ärm 3 är ca tvåtredjedelsklar

Det finns hopp!

26 juni 2008

Ny mobil

Har skaffat en ny mobil och tyckte att den behövde ett litet fodral. Då mobilen är kantig och sval föll garnvalet på mjuk och varm angora.
Gjorde ett fack att stoppa in hörlurarna i, ger kanske mindre trassel i väskan.

24 juni 2008

Gudinnan del 2

När jag stickat klart del 2 (även här valde jag mönster d) på pi-sjalen upptäckte jag en förskjutning i mönster 1. Fast jag sov på saken kände jag att bara var tvungen att repa upp och göra om. Förskjutningen var inte min utan det var mönstret som var så (diagram 1 d), så jag gjorde min egen lösning. Är nöjd och väntar ivrigt på letråd 3.

23 juni 2008

Det är skönt att inte vara ensam

När jag läste om Stickigt's fina virkade vantar kom jag att tänka på min stackars Flodpärlemudd. Jag har också problem med virkfastheten och har ingen aning om hur jag skall åtgärda detta. Antagligen heter medicinen som vanligt öva, men jag hoppas givetvis på att någom känner till en genväg. Flodpärlemudden hamnade i "skuggan" när jag upptäckte hennes avsmalnande form...Det är väl bara att repa upp och börja om...någon gång.....när andan och virksuget faller på.

22 juni 2008

Bättre än Sverige?

Min Aberlady räcker klart längre än Sveriges deltagande i FotbollsEM (troligen längre själva EM också). Kämpar långsamt vidare med stickandet trots att mitt intresse för fotbollen svalnade betydligt när vi åkte ut med buller och brak.

21 juni 2008

Hur gick dethär till?

Har under veckan funderat på att starta upp ett nytt tröjprojekt, kanske en Februari lady sweater eller en linkofta (designen finns i huvudet) eller något annat, hade i allafall klart beslutat att INTE starta någon ny mysteriestickning. Så vad är då detta? Första ledtråden i Goddess Knits Mystery är helt plötsligt bara stickad. Första ledtråden var förföriskt snabbstickad (kanske en timma eller två, vem tar tid när man stickar) men jag är övertygad om att de följande kommer att ta mer tid.
Måhända kan orsaken vara att jag varit lite sugen på att sticka en cirkelrund sjal (vilket jag inte gjort tidigare) och därför haft EZ's Knitter's almanac liggande på skrivbordet ett tag. Jag vet inte riktigt hur man använder en cirkelrund sjal egentligen, men jag såg på någon (svensk tror jag) blog att någon gjort om en pi-sjal till "kofta". Hittar inte tillbaka till blogen, men det är kanske någon annan som vet. Garnet jag stickar i har legat till sig väl sedan det inköptes på Östergötlands ullspinneri på denna resa, stickstorleken är 3½ mm.

20 juni 2008

Färgglatt

Visst blir det en sjal precis som Soili gissade.

Den kommer att bli färgglad och härlig, stickar i Silk Garden Lite och har än så länge använt tre olika färger.

Ha en skön Midsommar!

19 juni 2008

Nyfärgade sockgarner

Att färga sockgarner är otroligt inspirerande, jag blir så sugen på att sticka ett par rosa prinsesssockor, ett par brandfärgade, ett par sjöjungfrufärgade eller varför inte ett par djupblå.
men först skall jag göra klart mina violetta Salto som ännu endast består av ett strumpskaft.

18 juni 2008

Förberedd inför kvällen

Halvvägs på ärm 2 tog garnet slut, det var mao dags att repa upp ärm 1. Då stickningen legat länge var garnet telefonsladdskrulligt (vad kommer framtidens barn förstå av det ordet?), men efter tvätt och tork med tyngd blev garnet rakt, stickbart och fint igen. Erfarenheten säger att det är svårt att sticka jämnt med välpermanentat garn.
Ärm 3! är påbörjad och stickningen ligger i soffhörnan och väntar på avspark.

17 juni 2008

Färgval gjort

Har valt färg till kanten på linsjalen
och påbörjat stickandet. Då jag bara fäster mot sjalen vart 4:e varv, för att få kanten lite vågig, blir det många kantvarv.

16 juni 2008

Det börjar likna något

Ärm nummer 2 på Aberladyn har blivit så lång att det är idé att prova. Jag är lyckligtvis nöjd...än så länge. Nu gäller det bara att dokumentera vad jag gjort så att jag kan göra en till...

15 juni 2008

WWKIPD 2008

Vädrets makter var inte med stickarna i Stockholm igår. För att slippa frost i stickningen och regn i håret kom några till butiken och stickade istället. Som alltid kul att träffas för att prata stickning och annat.












För mej blev det inte så mycket stickat under dagen varken orange eller annat, men på kvällen blev det fotboll tillsammans med min Aberlady.

14 juni 2008

Laminaria à laMaria

Har följt beskrivningen ganska väl men inte helt. Den första mönsterrapporten är gjord i samma storlek som den lilla sjalen i beskrivningen medan blommönstret hade en rapport mer än den stora sjalen i beskrivningen när jag började med kantmönstren vilket gör att sjalen har en härlig storlek. När jag stickade kanten kunde jag inte låta bli att plocka in lite japanska pärlor.

13 juni 2008

12 juni 2008

Fokuserad stickning

Fokuserad stickning har gjort att ärmkilen på Aberladyn är klar. Det är ingen racerstickning när man stickar på stickor 2mm i bomull inte. Det går inte att se om ärmen blir bra än, men den blir bättre än försök 1.
Observera den egenhändigt gjorda varvräknaren, perfekt för ärmar där man skall ändra maskantal med jämnt antal varv emellan, det är bara att flytta en ring upp för varje varv. Idén är inte egen, den kommer från kära stickvännen Anna (som är bloglös).

11 juni 2008

2-0

Resultatet av Sveriegs första EM-match blev 2-0 mot Grekland, HEJA!, och 2 cm Aberladyärm.

WWKIPD 20080614

World Wide Knit In Public Day tänker jag tillbringa här: och här:

10 juni 2008

Beräknande

Igår laddade jag solstolen full med miniräknare, måttband, papper, penna, mönster och allt annat som behövdes för att räkna ut hur den nya ärmen på Aberladyn skall stickas.
Nu är jag förberedd inför Sveriges match ikväll.

9 juni 2008

Färgval

Att rätsticka sjal i lin är perfekt när det över 30 grader varmt, antagligen det enda möjliga (självklart är det skuggan som gäller). Har stickat 3/4 av själva sjalen och börjar fundera på vilken färg jag skall använda till uddkanten. Har kommit fram till tre eventuella kandidater....

8 juni 2008

Timeout

När jag fick fram Aberladyn fick jag en fantastisk överraskning, nästan en hel ärm färdigstickad!
Blev dock lite fundersam, hur kan jag ha glömt att jag gjort en hel ärm...började titta närmare och blev lite misstänksam....bäst att prova...
Det var som jag misstänkte. Ännu ett ärmproblem. Ärmen är alldeles för vid upptill med inbyggt "gäddhäng" och för smal nertill. Omkonstruktion krävs! Vi får ta timeout från fotbollen och återkommer förhoppningsvis med nya krafter till Sveriges match på tisdag.

7 juni 2008

Glad påsk!

Nystickade sockor mot klarblå himmel.
Påskmönstret i Stickameras sockklubb, Quill lace, stickade i Arwetta merino från butiken. 100g räckte precis upp till knät.

6 juni 2008

Fotbollsstickning

När jag var med i WM-fotbollsstickningen 2006 var målet att göra färdigt fyra tröjor under WM. Jag lyckades med tre, den fjärde är fortfarande ofärdig. Mitt mål med deltagandet i "Vi stickar under fotbollsEM 2008" blir därför att äntligen göra klart min Aberlady. Då den är ganska tungstickad blir det säkert en del annat stickat också. Skall villigt erkänna att fotboll inte är mitt största intresse, men Sveriges matcher kommer jag försöka titta på. Idag skall jag uppvakta min rara svärmor som fyller 80 år och Erika som tagit examen, men imorgon skall jag leta reda på Aberladyn och se hur hon mår.

5 juni 2008

Studentmuddar

Ikväll skall vi på studentmottagning och Dödergöksmuddarna är klara att ges bort. Pionen är min vårdblomma, storleken visar tydligt att gröna fingrar har jag i alla fall inte, men färgen är vacker. Man kan inte vara bäst på allt.

3 juni 2008

Pärlbryderi

Det vackra blommönstret på Laminarian är färdigstickat och jag skall börja på uddmönstren. Har upptäckt att det är några aviga maskor i udden och funderar på att byta ut dem mot pärlor.

2 juni 2008

Nya bekantskaper från Chile

Nya handfärgade vänner från Chile. Har endast hunnit klappa på dem än...
Araucania Ulmo; 100% bomull.
Araucania Aysen; 70% merinoull (från sydamerika), 20% alpacka, 10% silke.