31 dec. 2007

Ännu ett påbörjat projekt...

Jag vägrar räkna i listan till vänster hur många pågående projekt jag har, jag skriver inte heller någon nyårskrönika, jag startar ett nytt stickprojekt istället.

När jag såg dessa strumpor i Debbie News bok Unexpected Knitting blev jag alldeles betagen...men det finns ingen beskrivning i boken inte. Beskrivning till dessa fantastiska strumpor finns istället i boken Socks socks socks! Strumpan är stickad i partier benämda från A - L + resårkant, dessa plockas upp eller sys ihop med varandra löpande. Jag har hunnit A, B och C...detta är inget socialt snabbprojekt, men en kul utmaning!


Gott Nytt stickår!

30 dec. 2007

Använbart plagg? och översättningsproblem

Tillbringade 9 av gårdagens timmar med att intensivklappa garn (inventering kan det också kallas) så det blev inte många maskor stickade och inget bloggande heller.
Påbörjade detta projekt i julhelgen inte så mycket för att jag tror att plagget är användbart för det betvivlar jag. Anledningen till att jag ville göra en Alpine shrug (från Rowan 42) var att jag ville se om det var möjligt att sticka den runt istället för i 4 trekanter som sedan skall sys ihop (montering är inte min favorit, men jag gillar utmaningar).
Efter tre upprepade starter fick jag ett resultat som såg OK ut, men jag är förbryllad över de förkortningar som finns i mönstret. Jag har stickat en hel del på engelska och brukar inte ha problem då jag gör som jag vill och inte alltid som designern tänkt sig, men här blev jag faktiskt förvirrad. Följande förkortningar finns med:
  1. yfwd - yarn forward
  2. yrn - yarn round needle
  3. yon - yarn over needle
  4. yfrn - yarn forward round needle

De tre sista tom på samma mönsterrad! Alla har de något med omslag att göra och några av dem tror jag skall resultera i ett vridet omslag så att det inte blev hål (jag gjorde vanlioga omslag och vred dem jag tyckte på varvet efteråt). Nummer 1 och 3 var jag övertygad om att de betydde samma sak. Är det någon som kan reda ut detta skulle det vara kul.

Min shrug har i alla fall blivit ett lite bylte då det går snabbt att sticka på stickor 10 och med Eskimo (tack för tipset Garntrollet).

28 dec. 2007

Kan man sticka en åker?

Det ser nästan ut som en stickad åker,
men det skall bli en "Tröje med krave", design Jytte Slente. Garnet är shetlandsull och stickstorlek nummer 3mm.

27 dec. 2007

Plissé

Äntligen färdigstickad! Det har varit en lång resa men jag är mycket nöjd med resultatet. Gillar att jag gjorde ärmhålet mindre (även om jag inte provat en originalmodell) och med färgen även om det varit lite svårt att se mönstret när jag stickat. Plissé-kanten är ett par cm längre än originalbeskrivningen. Knappen i keramik är gjord av Nilla Holmin.
P.S. Missa inte fotografen;-)

26 dec. 2007

Julklappsstickning

När äldsta dottern fick ett par krokade tossor insåg jag att även den yngsta borde få något hemgjort i julklapp.
Mönster och kulör passar hennes klädkod "I'm only wearing black until I find something darker" perfekt. Dödskallen är hämtad från Debbie Stollers bok Stitch'n Bitch Nation, mudden är något bredare än den i boken. Garnet är alpacka från Indiecita och stickstorlek c:a 1,75 mm.

25 dec. 2007

Floppy

Jag är helt överraskad, har aldrig träffat någon som Floppy. Tack Fröken för att du förde oss samman såhär i juletid. Nu har han redan flyttat, en trappa upp, han flyttade ihop med yngsta dottern. Floppy är ljuskänslig och reagerar starkt på blixtljus.

TicTacToe

Godiset är slut och tomten har gått, men väska och spel finns kvar. Trevligt resultat av kalendenderstickning. Tack Johanna! Längtar redan till 1 december nästa år:-).

22 dec. 2007

One more to go

Desideria nummer ett är nu klar. När jag påbörjade nummer två tyckte jag att det var så många färger i nummer ett att jag lika gärna kunde välja andra.

21 dec. 2007

Somrigt?

Det känns mer som sommar än vinter, men det är väl det som behövs mest just nu när det är som mörkast. Vad den cerise/orange-randiga tungan med böld sklall bli kan i alla fall inte jag gissa.
18/12
19/12
20/12
21/12

20 dec. 2007

På väg till USA

Äldsta dottern skall fira jul i världsmetropolen Ashland, Kansas, USA (det som drar mer än jul med familjen är dito med pojkvännen). Vi insåg snabbt att de krokade tossorna borde bli perfekta fotvärmare på den långa flygresan, det blev att snabbkroka för i morse åkte hon.
Med i handbagaget var nykrokade och nytvättade (och torra!) tossor. Garnåtgången var i princip 1 hg raggsocksgarn, bara det lilla nystanet blev kvar. (Nystanet har jag gjort på tummen så att man kan ta garnet inifrån Tekniken lärd av J för ett bra tag sedan och jag övar fortfarande....) Är dottern nöjd blir det kanske ett par till mig också.

19 dec. 2007

Förberedd inför vintern

Snabbstickat - en halskrage, Tudora från Kitty, i lila Malabrigo.
För ovanlighets skull har jag mao prylar som passar ihop då vantarna och baskern är i samma färg. Garnet räckte dessutom precis...bara några gram kvar:-)

18 dec. 2007

Det tar sig

Den plisserade nederkanten är äntligen färdigstickad, phu!
Nu återstår endast att sticka snodd (kan jag vara inspirerad av nån julkalender måntro?) till knappen, fästa alla trådar, tvätt och blockning. Monteringen slipper jag då jag gjorde mina ärmar på strumpstickor.

17 dec. 2007

Tossa

Har krokat vidare och ser nu att det faktiskt kan bli en Tossa enligt Stickorrens beskrivning fast min blir spetsigare i tån (eget val). Enligt beskrivningen skall det krokas ett skaft men jag funderar på att hoppa över det, gillar modellen som den är. Då tossan inte är monterad (sitter ihop med säkerhetsnålar) kan jag fundera vidare medans jag krokar nästa.

Kalenderpyssel

Stickar vidare på mina kalenderstickningar. Den ena ser ut att bli en godispåse (men man vet ju aldrig), den andra kan fortfarande bli vad som helst:-)
15/12
16/12
17/12

16 dec. 2007

Har ni sett regnbågen?

Här ser man ingen regnbåge ute, så jag får titta på mina Rainbow Socks från Magknits istället.
Sockorna är stickade i Regia Design Line Landscape Fog designat av Kaffe Fasset på stickor 2½. Istället för beskrivningens timglashäl gjorde jag en vanlig häl med hällapp.

15 dec. 2007

Vad har ni i granen?

Vad har ni i garnen? Vi har muddar i vår.
Idag har det varit muddvernissage i butiken. Maria Gullberg har precis gett ut en bok med virkade muddar och det är hennes muddar som visas upp ända till i mitten av januari. Vernissagedagen i ära var hon i butiken och sålde och signerade sin bok. Mannen var också i butiken, så det kommer säkert fler och bättre bilder på butikens hemsida.
Jag påbörjade raskt en mudd (kan inte vänta tills det blir kurs i januari), ZickZack, i Regia Design Line Landscape Fog designat av Kaffe Fasset.

14 dec. 2007

12 dec. 2007

Ränder blir mönster

Efter långrandig mudd i tvåfärgsresår (finns det något annat svenskt namn på corrugated rib?) har jag övergått till mönsterstickning och visst skall det bli vantar. Garnet är Silla (ull/silke) och Regias sockgarn designat av Kaffe Fassett, stickor nr 2½. Mönstret är selbuinspirerat och ritas efter hand...

11 dec. 2007

Snoddförklaring

Snoddarna är nu klara och placerade på sin destination. Precis som Stickorren gissade skulle de sitta på de krokade vantarna. Vantar och basker passar bra ihop, nu saknas bara halskragen för att jag skall hålla mig varm i vinter.
Men jag har väl någon sjal jag kan använda tills den blir klar;-)

10 dec. 2007

Sjalus gigantus

Min Secret-of-Chrysopolis är nu färdigstickad. Blockningen visade sig bli en egen resa då sjalen blev STOR och behövde 2 madrasser för att få plats. Jag har LÄTTblockat den och då är den 230cm lång (c:a 180 oblockad) och c:a 75 cm bred. Nästa problem blev att fota denna stora skapelse. Jag har tagit massor av dåliga blider, men i helgen fick jag hjälp av mannen och då gick det bättre.
Såhär ser den ut oblockad respektive blockad: Garnet är en entrådig ull/mohairblandning av grovlek 6/1 och jag har använt stickor 4mm.