30 juni 2007

Härligt väder

för stickning...regn, regn, åter regn.

Min tolkning av första ledtråden till Mystery Stole 3 ser ut såhär:
Tunt merinogarn i svart, stickstorlek 3½ och fasetterade svart/röda pärlor som inte syns på bild och bara glimmar till lite i verkligheten.

28 juni 2007

27 juni 2007

Stickningens mantran

Många tycker att stickning är lugnande och meditativt. Detta beror säkerligen bland annat på att man ofta sitter och upprepar det mönster man stickar - två räta, två aviga, tå räta osv...ungefär som ett mantra.
Mantrat för denna ärm har varit: hm, den blir nog för bred nedtill... hm, den blir nog för bred nedtill... hm, den blir nog för bred nedtill... och inte blir ärmvidden smalare ju längre man stickar...konstigt....bara att börja om...

26 juni 2007

Klipp, klipp

Igår var kära vännen H på besök och kontrollerade att jag virkat rätt och övervakade klippningen av Venezians första ärmhål. Det gick bra och jag överlevde...men svettigt var det.

Nu är det bara att virka nästa ärmhål och klippa det med så att jag kan provsy i ärmen. Har givetvis virkat & klippt höger ärmhål men det är vänster ärm som är färdigstickad. Tackar en högre makt för att jag såg det innan jag sydde i ärmen....

25 juni 2007

Tweedie

Bakstycket är nu klart och axlarna sammanfogade.


Har räknat om ärmmönstret för att sticka dem nerifrån istället för uppifrån som beskrivningen föreslår och stickat en liten bit på dem också.

24 juni 2007

Kärt återseende blev det

när jag rotade i stickkorgen.

Någon gång under 2004 blev jag helt betagen i Aberlady, designad av A. *more (finns i boken The Celtic Collection). Det visade sig att det var fler som ville sticka henne och vännen K startade en KAL. Då tröjan stickas av tunt garn på tunna stickor gick det ganska långsamt och hon försvann ner i stickkorgen.
Aberladyn dök upp igen förra sommaren då hon var en av spelarna i M's fotbollsstickning. Större delen av turneringen tillbringades dock på avbytarbänken, men nu är hon tillbaka igen.
Min Aberlady stickas i vit kabeltvinnad merceriserad bomull på stickor nr 2 och mönstret framträde fint. Även om man måste hålla reda på varje maska är det faktiskt en ganska bra TV-stickning.

23 juni 2007

Jag hann bara till nr1 på listan

Nu har jag provstickat för Mystery stole 3 och det blir merinogarnet på stickor 3½. Har i och för sig inte provstickat något av de andra men jag blev så nöjd att det inte behövs.

Ännu mer nöjd blev jag när jag hittade ett av mina impulsköp som jag bara inte kunde leva utan men inte har använt än. Virknål med utbytbart huvud ända ner till 0,6mm...det borde väl funka att få i de attans små pärlorna, frågan är bara om garnet fastnar på den lilla, lilla kroken.

21 juni 2007

Himlen hos mig

På min garnjakt i USA fann jag garnhimlen i Taos, New Mexico. Jag tillbringade två dagar i denna himmel och kunde knappt andas så tagen var jag. Det var en ren plåga att välja!
Nu har en liten del av skatten kommit kommit till butiken.
Alla garner är växtfärgade och en del är även handspunna. Materialet är noga utvalt och av yppersta kvalitet...ull, mohair och silke...

20 juni 2007

Virkad jacka

Äntligen något färdigt...är lite för pigg på att börja nya projekt för att bli färdig med något, men nu är i alla fall den virkade jackan från Garnstudio klar och den har 2 ärmar som passar!
Några förändringar har jag gjort gentemot originalet:
* Garnvalet - ull & alpacka istället för bomull.
* Något längre.
* Slätvirkade partier i sidan precis som under ärmen.
* Andra fickor (är inte så förtjust i utanpåfickor, tycker att det blir lite klumpigt).
* Pärlemoknappar istället för virkade dito. * Mindre krage.
annars är allt efter mönster:-)
Gillar jackan och är nöjd med resultatet, det kan nog bli en virkare av mej också.

19 juni 2007

Mysteriestickning

Jag har tidigare varit med i två mysteriestickningar och stickat dessa två sjalar.

Nu hittade jag Mystery Stole 3 på nätet och det passar perfekt då jag är lite sugen på att sticka en stola (efter att ha sett T's vackra bröllopsstola).

Färgvalet är lätt, svart (har länge velat ha en svart sjal och redan glömt att jag håller på med en svart Candle Flame), passar perfekt då det är sommar och bra med ljus...men garnet? Gillar att fundera över vilket garn jag skall sticka med och har just nu 5! alternativ:
1. Merinoull, 850m/100g
2. VIVA, ull/silke, 1000m/100g
3. Kamgarn, 1000m/100g
4. Babyalpacka, 500m/100g
5. Pälsull, 800m/100g
och två olika sorters pärlor (Svarta och svartröda (nästan lila))....så det blir att provsticka i midsommarhelgen, men det är gott om tid då första ledtråden släpps den 29/6.

Melanie som konstruerat mysteriestickningen har tidigare gjort två stycken mysteriestolor där jag tycker bäst om den första. Skall bli spännande att se hur denna kommer att bli.

18 juni 2007

Stickcafé

Lördagens stickcafé i butiken var en ovanligt lugn och intim tillställning, men mycket trevlig och inspirerande . Det stickades, virkades, bläddrades i böcker och pratades en hel del.

17 juni 2007

Bilstickning

Det blev ett par miles i bil i USA också. Vi färdades från Ashland i Kansas via Taos i New Mexico (där garnhimlen finns...mer om detta senare), Grand Canyon och Las Vegas till Santa Cruz vid Stilla havet. Hanne Falkenbergs Tweedie var perfekt bilstickning med många räta varv och på rundstickor. Jag bara älskar färgställningen som är en version av nummer 9 med ytterligare två färger för att få fram tre färgfält.

16 juni 2007

Kunde inte låta bli

att starta ett nytt sjalprojekt. Efter att ha stickat sjalen i mullbärssilke blev jag så sugen på att sticka en spetssjal i mullbärssilket (den observante kan se att knappnålarna har vackert lila huvud, present från kära vännen T).

Mönstret jag valt till sjalen är mitt egna mönster Lottie. När jag stickade den i handfärgad alpacka såg den ut så här.




Trädkramare:-)

15 juni 2007

Många pärlaffärer

Det skall finnas 118 pärlaffärer i New York fast vi besökte inte riktigt alla (det blev ganska många då de låg i närheten av varandra). Jag hade planerat att handla japanska pärlor till muddstickning men jag lyckades inte då de var antingen för små eller för stora (finns inte i storlek 9 som jag tycker är perfekt). Dessutom var det så många färger att jag fick total beslutsångest.

Istället handlades material till stickmarkörer som älskade dottern nu gjort klara. Stickmarkörerna finns att köpa i butiken (i begränsat antal).

14 juni 2007

Stickande bitchar?!?

I går kväll var det dags för Stitch'n'bitch Stockholm att träffas igen. Vi satt i butiken och hade jättetrevligt! Det både stickades och virkade och jag fick tillfälle att "skryta" med mina amerikainköp.












Anna ville sticka men det ville inte Nora, Nora smakade på garnet istället.










Karin virkade ihärdigt för att bli klar till på lördag...tills...upprepning uppstod...blir hon klar till lördag eller till en annan lördag? Fin kommer i alla fall tröjan som kommer från senaste numret av Interweave crochet att bli! Garnet av ull och angora var ljuvligt.


Nicole och Johanne stickar och pratar i kapp.







Karin hade fått ledigt från flyttstädning för att sticka på sin Trellis (alla maskor upphittade) och Tanja visade upp fin bröllopssjal och top i töis.


Avslutade kvällen med en cykeltur hemåt i regnet, stackars Tanja med vita plastpåsar om fötterna som skydd mot vätan (tyvärr låg kameran kvar i butiken). Om två veckor hoppas vi på bättre väder och satsar på utomhusstickning.

13 juni 2007

Mycket flygtid = virktid

Det blev många timmars flygtid över Atlanten och sedan tvärs över USA så jag har hunnit en bra bit på den virkade jackan från Garnstudio. Det är bara "resten kvar", krage, fickor, kanter, knappar och lite montering.








Hade som vanligt ärmproblem så 1:a ärmen stickades två gånger. Främst på grund av att min nya läckra lysande virknål var grövre än den gamla trots att båda är 4mm (skillnaden kan man se med blotta ögat om man bara tittar) och jag vet ju så väl att att man inte skall byta verktyg mitt i...men jag var så sugen på att testa den nya virknålen så att jag skulle kunna använda den på flyget.

Det funkar jättebra med lyset i toppen och jag önskar redan att jag köpt fler grovlekar och tycker att det är synd att det bara finns långa stickor med lyse i toppen. Lyse i toppen är perfekt för stickcafé i dunkla lokaler. Lyset gör att även jag kan acceptera plasten:-).

För den som undrar så kan jag berätta att virka en ärm tar lika lång tid som flygning New York - Stockholm med mellanlandning i Reykavik.

12 juni 2007

Shopping "over there"

Det var en hel del böcker och tidningar som fick följa med hem över Atlanten. Hittade både gammalt och nytt samt en japansk bokhandel...det var verkligen svårt att välja bort dem som jag inte kunde ta med hem. Har även bläddrat i en del böcker som jag INTE behöver köpa.





Jag bara ÄLSKAR Barnes & Noble - de har ett livsfarligt utbud av stick- & virkböcker...vore en dröm att ha en motsvarighet här i Sverige.

Även lite garn fick följa med hem. Mest sockgarner och lite sjalgarner då det var SÅÅÅ svårt att välja då jag inte hade något planerat projekt att handla till. Det var helt ljuvligt att få klämma och känna på alla de garner som man bara hört talas om...Koigu, Lornas lace, Habu's alla läckra kvalitéer.

Kunde inte låta bli att köpa stickor och virknål med lyse i toppen:-).

Det bästa återstår dock...paketet som är på väg från LaLana , Taos, New Mexico...kommer förhoppningsvis före midsommar med växtfärgat...handspunnet....

10 juni 2007

WWKIPD 2007

Det blev inte någon publik stickning för mej igår, snarare inte så publik virkning istället; på hotellet, i väntan på taxin till flygplatsen, på flygplatsen och på planet hem.